Merkez Bankası dolar kuru tahmininde bulundu ezberler bozuldu! Dolar 40 TL bandını aşacak

TCMB tarafından alınan kararlarla enflasyonla mücadele devam ediyor. Enflasyonla mücadele kapsamında alınan kararlardan taviz verilmeden sıkı para politikası yürütülürken TCMB, dolar kuru tahminini açıkladı. 1 Doların 40 lira bandını aşacağı tahmin edilirken açıklanan verileri derledik.

Merkez Bankası dolar kuru tahmininde bulundu ezberler bozuldu! Dolar 40 TL bandını aşacak

Türkiye'de enflasyonla mücadele devam ediyor. Enflasyonla mücadele kapsamında birbirinden yeni uygulamalar imza atarken para sıklaştırma politikasına de devam ediliyor. Enflasyonla mücadele döneminde döviz ve altın kurundaki artışlar devam ediyor.

TCMB, Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantılarında faiz artışı kararını da istikrarlı bir şekilde sürdürürken 2024 yılına ilişkin dolar tahminini de son dakika olarak yayımladı. TCMB, ocak ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını açıkladı.

TCMB OCAK AYI DOLAR BEKLENTİSİNİ DUYURDU

Merkez Bankası tarafından yapılan piyasa katılımcıları anketi ile 2024 yılı yıl sonu dolar beklentisi ortaya çıktı. TCMB tarafından açıklanan dolar beklentisi ise herkesi şaşırttı. Buna göre, 2024 yıl sonu dolar/TL paritesindeki beklenti 40,64 TL oldu. Aralık anketinde 39,46 olan 12 ay sonrası dolar kuru beklentisi ise ocak anketinde 40,64 TL olarak gerçekleşti.

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 42,47 iken bu anket döneminde yüzde 45 olarak açıklandı. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 42,50 iken bu anket döneminde yüzde 45 oldu.

Merkez Bankası dolar kuru tahmininde bulundu ezberler bozuldu! Dolar 40 TL bandını aşacak

ENFLASYON BEKLENTİSİ AZALDI, BÜYÜME BEKLENTİSİ ARTTI

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 42,04 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 41,23 iken, bu anket döneminde yüzde 39,09 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 24,82 ve yüzde 23,69 olarak gerçekleşti. Katılımcıların GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,29 iken aralık anketinde yüzde 3,4 oldu. 2025 yılı büyüme beklentisi yüzde 3,9 oldu.

Merkez Bankası dolar kuru tahmininde bulundu ezberler bozuldu! Dolar 40 TL bandını aşacak - Resim : 2

Öte yandan doların 40 lira bandını aşması üzerine özellikle borcu olanlar yapılan analizleri takip etmeye başladı. Güncel dolar kuru ise 30 lira bandını aşarak 19 Ocak tarihinde 30,19 TL'den işlem görmeye devam ediyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER