Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan yeni banknot basılacak mı sorusuna yanıt!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM’de milletvekillerinin kendisine sordukları soruları yanıtlayarak çok dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan yeni banknot basılacak mı sorusuna yanıt!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda son ekonomik gelişmelere dair milletvekillerine sunum yaptı. Başkan Fatih Karahan’ın yapmış olduğu sunumdan daha çok kendisine milletvekilleri tarafından sorulan sorular dikkat çekti. Milletvekilleri enflasyondan yeni banknotlara kadar çok geniş konularda Başkan Fatih Karahan’a soru yönelttiler.

Liyakatin Merkez Bankası için çok önemli olduğunu kaydeden Başkan Fatih Karahan, Merkez Bankası’nda da atamaları buna göre yaptıklarını söyledi. Enflasyon tahminlerinin tutmaması konusunda ise yüksek enflasyon dönemlerinde bu veriyi tahmin etmenin çok zor olduğunun altını çizdi. 200 TL’den daha yüksek tutarlı banknotların basımı meselesine Fatih Karahan kapıyı tamamen kapatan bir açıklama yaptı.

“Liyakat bizim için her şeyden önemli”

Merkez Bankası'ndaki atamalara ilişkin sorulan soruları da yanıtlayan Karahan, “Liyakat bizim için her şeyden önemli. Bunu söylemek istedim. Atanan arkadaşlarımızın birçoğu daha önce yöneticilik yapan banka yöneticileri. Biz atarken kişilerin ne görüşünü biliyoruz ne siyasi eğilimini biliyoruz. Sadece performanslarına göre değerlendiriyoruz. Bazen yönetici olarak bazen de bireysel katkı verecek şekilde en iyi şekilde herkesten yararlanmaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da zaten insan kaynağı olarak gerçekten Türkiye'nin en güçlü kurumlardan biri. Bunu da bu doğrultuda söylemiş olayım" dedi.

“Enflasyonun yüksek olduğu dönemde sene başında tahmin etmek oldukça zor”

Merkez Bankasıyla OVP'deki enflasyon tahminlerinin farklı olmasına ilişkin Karahan, “OVP'de yer alan tahmin bu sene için söylemek gerekirse; yüzde 40 ile 45. Bu da merkez bankası hedef bandının içinde. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu dönemde enflasyonun tam olarak kaç olabileceğini sene başında tahmin etmek oldukça zor. Bu yüzden band da önemli. Bandın içinde kalacağını düşünüyoruz. Bunu tabi ki daha kapsamlı değerlendirmemizi enflasyon raporunda yapıyoruz” dedi.

“Şu anda kupür çalışması yok”

Yeni banknotların basılıp basılmayacağını ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Karahan, şu ifadelere yer verdi:

“Burada bir kere, Merkez Bankası olarak bankalar ne talep ediyorsa biz emisyon işlemi çerçevesinde bunu kesintisiz olarak sağlıyoruz. Bankalar ATM'lere kendi tercihleriyle de doğrultusunda ve piyasa ihtiyaçları doğrultusunda kupür yüklemesini yapıyorlar. Tedavüldeki kupür kompozisyonuyla ilgili, değerlendirdiğimizi söylemiştim. Biz bunu nakit dışı ödeme araçlarındaki gelişmeleri de değerlendirerek bir karar aldık ve şu anda kupür çalışması yok. Mevcut kupürlerle devam ediyoruz ama dönem dönem değerlendirmeler yapıyoruz.”

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamalarından çok önemli mesajlar çıktı. Yeni banknotları bekleyenler şimdilik böyle bir çalışma olmadığını öğrenmiş oldular. Bu konuda özellikle vatandaşların çok yoğun talepleri bulunuyordu. Merkez Bankası’nın enflasyon konusundaki gelişmeleri takip ederek para politikasına ona göre yön verileceği Başkan Fatih Karahan’ın verdiği mesajlar arasında yer aldı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER