Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan Enflasyon ile ilgili kritik açıklama!

Geçtiğimiz günlerde Hafize Gaye Erkan'ın şok eden istifa etme kararının hemen ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı olarak atanan Fatih Karahan Enflasyon Raporu 2024-I Bilgilendirme Toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Karahan "Parasal sıklığı korumakta kararlıyız" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan Enflasyon ile ilgili kritik açıklama!

9 Aydır sürdürdüğü görevinden bir kaç gün önce ani bir kararla ayrılan Hafize Gaye Erkan'ın yerine yardımcılığını yapan isimlerden Fatih Karahan getirilmiş, Karahan ilk açıklamasında mevcut devam eden merkez bankası politikasına bağlı kalınacağının sinyallerini vermişti.

PARASAL SIKLIĞI KORUMA KARARINA BAĞLILIK VURGUSU

Bugün bir kez daha kameralar karşısına geçen ve Enflasyon Raporu 2024-I Bilgilendirme Toplantısında önemli açıklamalarda bulunan Karahan uyguladıkları para politikasının iyi yönde seyrettiğini ifade etti. Ülkemizdeki enflasyon oranının belirlenen hedeflere uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıklığı koruma kararlarına bağlı kalacaklarını söyleyen Karahan “Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kalıcı fiyat istikrarına ulaşana kadar, politika duruşumuzu sürdürerek enflasyonu tahmin ettiğimiz patikada düşürecek ve orta vadede ekonomimizi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracağız” şeklinde konuştu.Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan Enflasyon ile ilgili kritik açıklama!

CARİ DENGEDE İYİLEŞME SÜRECİ

Bu yıl cari dengede iyileşme sürecinin devamını öngördüklerinin altını çizen Karahan “Göstergeler, enflasyonda tahmin ettiğimizden daha hızlı gerilemiş bir ana eğilime işaret etmektedir. Bu durum, parasal sıkılaştırmanın fiyatlama davranışlarını öngördüğümüzden daha güçlü etkilediğini ima etmektedir. Enflasyonun ana eğiliminde hedeflediğimiz patikayla uyumlu, belirgin bir iyileşme görmeyi, para politikasının seyri açısından önemli buluyoruz” dedi.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNİ ARTTIRMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK

Merkez Bankası rezervlerini arttırmaya yönelik çalışmalarını sürdüreceklerini söyleyen Fatih Karahan “Ocak ayında TL mevduat payındaki artışın yavaşladığını gözlemledik. Son düzenlemeler ile TL mevduatın payının artırılması ve KKM’den TL mevduata geçişin desteklenmesi ile parasal aktarımın güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Mevduat faizleri ve TL mevduat payı, politika çerçevemizin önemli bir bileşeni olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamalarının ardından piyasalarda bir hareketlenme olup olmayacağı merak konusu oldu. Başkan Karahan'ın açıklamalarının ardından izlenilen politikanın devamında enflasyonun azalıp azalmayacağı önümüzdeki dönemde belli olacak.

SONRAKİ HABER