Türkiye’de memur maaşlarına yapılan zammın kesinleşmesi ile beraber Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve bağlı sendikalar harekete geçtiler. Bugün Ankara’da Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde toplanan memurlar taleplerini dile getirdiler. Memurlar adına açıklamayı Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptı.
Yaklaşık 200 kişilik grup halinde Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde toplanan memurlar eylem yaptılar. Refah payı artışı isteyen memurlar maaş zamlarının çok düşük kalmasından şikayet ettiler. Açıklanan enflasyon ile maaşlarındaki artışların uyumlu olmamasından yakınan memurlar bir an önce harekete geçilmesini istediler.
Eylemde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 yılının ilk günlerinde alım gücünün aşağı doğru baskılandığı bir süreçte ‘enflasyona ezdirmeyeceğiz' sözünü tartıştıklarını dile getirdi.
“Yılbaşından itibaren ekmeğe yüzde 25 zam geldi, kiralar ise yüzde 60 yükselecek”
Yalçın, yüksek enflasyonu vatandaşların hayatın her yerinde hissettiğini sözlerine ekleyerek, “Bir yılda doğalgaz yüzde 60, elektrik ve akaryakıt yüzde 40, market pazar enflasyonu yüzde 100 artmış durumda. Yılbaşından itibaren ekmeğe yüzde 25 zam geldi. Kiralar ise yüzde 60 yükselecek.” ifadelerini kullandı.
“15 zam ve toplamda istediğimiz yüzde 10 refah payı verilmiş olsaydı bu tartışma gündeme gelmeyecekti”
Yalçın, 7. Toplu Sözleşme çerçevesinde yaptıkları tekliflerin yürürlüğe girmesi gerektiğini vurgulayarak, “Memur-Sen olarak 2025'in ilk dönemi için teklif ettiğimiz yüzde 15 zam ve toplamda istediğimiz yüzde 10 refah payı verilmiş olsaydı bu tartışma gündeme gelmeyecekti ve kamu görevlileri bugün sesini yükseltmek zorunda kalmayacaktı.” şeklinde konuştu.
“Alacağımız maaşlarda kayıplar telafi edilsin, refah payı verilsin”
Kamu görevlilerin devletin maliyet unsuru ve yükü olmadığını da söyleyen Yalçın, “Düşünmeye, araştırmaya, yöntem aramaya gerek yok. Yedinci dönem toplu sözleşme masasında teklif ettiğimiz ilk altı ay için yüzde on beş zamla iki yıl için teklif ettiğimiz yüzde on refah payı bu on beş itibariyle maaşlara yansıtılmalı. Bu tartışma bitmeli. Yırtık, yırtık dikişle kapatılacak durumdayken önlem alınmalıdır. Aksi takdirde zaman kaybettikçe yama yırtığı kapatmaz” şeklinde konuştu.
Memurlar yapmış oldukları açıklamanın ardından eylemlerine son verdiler. Yapılan bu eylemin hükümet tarafından nasıl değerlendirileceği bilinmiyor. Ancak maaş zamları konusunda ekonomi yönetimi şu ana kadar tavizsiz bir görüntü verdi.