Mehmet Şimşek’ten POS cihazı uyarısı: 200 bin TL’ye kadar ceza kesilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamasında POS cihazlarına ilişkin uyarı yaptı. Bakan Şimşek, yasak seyyar POS cihazlarını kullanmaya devam edenler için en az 20 bin TL, en fazla 200 bin TL’ye kadar ceza kesilecek.

Mehmet Şimşek’ten POS cihazı uyarısı: 200 bin TL’ye kadar ceza kesilecek

Konu ile ilgili açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından geldi. Şimşek, yaptığı açıklamasında hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesi gerektiğinin altını çizerek, bu durumun kayıt dışıyla mücadele açısından önem arz ettiğini vurguladı.

Bakanlık, konuyla ilgili harekete geçerek mükelleflere yazılı bir mektup gönderdi. Gönderilen yazıda seyyar EFT-POS cihazlarının kullanımına son verilmesi ve yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılması talep edildi.

CEZALAR YOLDA

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında POS cihazı ve yazar kasanın birleştiği yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçilmesine rağmen hala eski tip POS cihazlarını kullananlara ceza uygulayacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakanlık, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında perakende satış fişi ve fatura gibi mali belgelerin doğru ve zamanında düzenlenmesi ile kartla ödeme imkanlarının genişletilmesi gibi birçok tedbiri uygulamaya başladı.

TEK BİR BELGE ŞEKLİNDE DÜZENLENECEK

Bakanlığın 2013 yılında devreye aldığı uygulamayla perakende işletmelerde banka kartlarıyla ödeme yapılmasına imkan sağlayan seyyar EFT-POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar birleştirilerek yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılması öngörüldü.

Böylece, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden banka kartları ile yapılan tahsilatlarda slip ve ödeme kaydedici cihaz fişi bütünleşik olarak tek bir belge şeklinde düzenlenmeye başladı.

200 BİN TL’YE KADAR CEZA KESİLECEK

Bakanlık yaptığı açıklamasında yasak seyyar EFT POS cihazlarını kullanmaya devam eden mükelleflerden bilanço esaslarına göre defter tutanlara 20 bin TL, işletme hesabına göre defter tutanlara 10 bin TL ve mükelleflerden geri ödeme almayan kuruluşlara ise 200 bin TL tutarında ceza kesileceği belirtildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER