Maliye Bakanlığı beyanname vermeyen 700 bin mükellef için harekete geçiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira geliri beyanına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, yaptıkları hatırlatma sonrasında 1,2 milyar TL vergi bildirimi yapıldığını açıkladı.

Maliye Bakanlığı beyanname vermeyen 700 bin mükellef için harekete geçiyor

Kendilerine bilgilendirme yapılan ancak henüz beyannamesini vermeyen 700 bin mükellefi tespit ettiklerini ifade eden Bakan Şimşek, bu kişilere cezai işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bilgilendirme yapılacağını söyledi.

Elde edilen kira kazançlarının doğru bir şekilde beyan edilebilmesi ve vergide adaletin sağlanması açısından kira beyannamesinin önemli olduğunu belirtti.

Şimşek, AA muhabirine, kira gelirlerine ilişkin beyan döneminin sona ermesinin ardından yapılan çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulundu.

TAHSİL EDİLMESİ GEREKİYOR

GİB'in, bu yılın başından itibaren, elde ettikleri kira gelirini beyan etmesi gerekenlerin tespiti ve bilgilendirilmesine yönelik çok sayıda çalışmayı devreye aldığını anımsatan Şimşek, belirli kira bedelinin üzerindeki konutlar, günlük ve haftalık gibi kısa süreli konutlar ile iş yeri kiralarının banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini söyledi.

FİİLİ DENETİM ÇALIŞMASI BAŞLADI

Şimşek, kira tutarlarının gönderilmesi aşamasında da gönderim nedeni olarak "kira ödemesi" gerekçesinin seçilmesi gerektiğine işaret ederek, "Başkanlığımız, bankalardaki IBAN'lara yapılan ödemeler üzerinden gerçekleştirdiği kontroller neticesinde, kira geliri eden yaklaşık 700 bin mükellefe gelir vergisi beyan dönemi öncesinde ve beyan dönemi içinde beyanname vermeleri gerektiğine yönelik bilgilendirme ve hatırlatma SMS'leri gönderdi. Gayrimenkullerini kiraya verip de banka kayıtları içinde yer almayan mükelleflerin de tespit edilebilmesi amacıyla tapu ve nüfus idarelerinden alınan bilgilerden hareketle potansiyel olarak kiraya verildiği değerlendirilen yaklaşık 1,5 milyon konut nezdinde fiili denetim çalışması başlatıldı." diye konuştu.

HAREKETE GEÇİLİYOR

Bakan Şimşek, açıklamasının devamında bahsi kendiliğinden beyanname veren 46 bin kişiden 200,7 milyon TL gelir vergisi beyan edildiğini söyledi. Toplamda 1 milyon mükellefe hatırlatma yapıldığı belirtilirken, beyanname vermediği tespit edilen 700 bin mükellef için harekete geçileceği açıklandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER