Maaşını alamayan EYT'liler duyuruldu! EYT'de 90 gün detayı açıklandı GSS borcunuz çıkabilir

Kamuoyunda EYT'li olarak adlandırılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar için gelişmeler takip edilmeye devam ediyor. EYT'liler başvurularını tamamlamalarının ardından maaşlarını almak için beklerken GSS borcu ile ilgili olarak bir açıklamaya yer verildi.

Maaşını alamayan EYT'liler duyuruldu! EYT'de 90 gün detayı açıklandı GSS borcunuz çıkabilir

Maaşını alamayan EYT'liler duyuruldu! EYT'de 90 gün detayı açıklandı GSS borcunuz çıkabilir - Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yıllardır devam ettikleri mücadelelerinde haklarına kavuşmayı başardı. EYT yasası kapsamında 1 milyon 700 başvurunun büyük bölümüne emekli aylığı bağlanırken bir kısım da başvurularının onaylanmasını bekliyor. Maaşlarını alamayan EYT'liler merak ettikleri sorularına yanıt ararken Milliyet'e konuşan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, birbirinden önemli uyarılarda bulundu.

EMEKLİ MAAŞI ALAMAYA EYT'LİLER DİKKAT

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, başvuru yapan ancak henüz maaşını alamayan EYT'liler ile ilgili olarak Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) dikkati çekti. GSS borcunun emekli maaşının bağlanmasının önüne geçtiğini aktaran Kurtuluş, ''Sigortalı çalışanlar işten ayrıldıktan sonra 90 gün boyunca sağlık hizmetlerinden kesintisiz olarak faydalanıyorlar. GSS ödemeleri sigorta sistemi ile alakalı bir durumdur. Emekli olmak isteyen EYT’liler nisan ayı içerisinde veya mart ayı içerisinde müracaatlarını gerçekleştirdiler. Müracaat eden çalışanların büyük çoğunluğunun işlemleri tamamlandı, emekliye ayrıldılar, GSS prim borcu ile karşılaşmadılar.'' bilgisine yer verdi.

maasini-alamayan-eytliler-duyuruldu-eytde-90-gun-detayi-aciklandi-gss-borcunuz-cikabili.jpg

90 GÜNÜ GEÇİRENLER GSS BORCU İLE KARŞILAŞIYOR

Emeklilik başvurusu devam eden EYT’li çalışanlar bu süreç içerisinde 90 günlük süreyi aştıklarında sistemsel olarak GSS prim borcu ile karşılaşırken Kurtuluş, ''Eğer çalışanın müracaatı olumsuz sonuçlanırsa ve emekli olma hakkını kazanmamış olduğuna kanaat getirilirse bu noktada GSS prim borcunu ödemekle yükümlüdür. Ancak çalışanın emekliliğe hak ettiği sonucuna varılırsa şu anda tahakkuk edilmiş olan GSS borçları otomatik olarak silinecektir. Mesele tamamen teknik bir mesele olup bir an önce EYT’lilerin müracaatları tamamlandığında otomatik olarak gündemden kalkacaktır.'' ifadelerine yer verdi.

maasini-alamayan-eytliler-duyuruldu-eytde-90-gun-detayi-aciklandi-gss-borcunuz-cikabili-001.jpg

EYT’lilere maaş bağlama sürecinin beklentileri aştığını da ifade eden Kurtuluş, ''Haziran ayında maaş bağlanacağı düşüncesindeydik. Şu anda süre aşılmış durumda. Müracaat edenlerin büyük oranda maaşları bağlandı.'' dedi. Öte yandan temmuz ayı sonunda tüm EYT'lilere maaş bağlanacağının tahmin edildiğini söyledi.

SONRAKİ HABER