Kur Korumalı Mevduat'tan hangi faizle çıkılacak, mevduat faizleri ne kadar olacak?

Merkez Bankası’nın Kur Korumalı Mevduat hesapları için aldığı karar sonrası bankalarda toplantı mesaisi başladı. İlk hamle olarak mobil uygulamalarından KKM hesabı açılmasının önüne geçen bankaların ardından KKM'den nasıl çıkılacağı merak edildi.

Kur Korumalı Mevduat'tan hangi faizle çıkılacak, mevduat faizleri ne kadar olacak?

Kur Korumalı Mevduat'tan hangi faizle çıkılacak, mevduat faizleri ne kadar olacak? - Resmi Gazete'de yayımlanan kararlar kapsamından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası (TL) mevduata teşvik, Kur Korumalı Mevduat (KKM) payına sınırlama getirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk Lirası mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı (KKM) azaltacak düzenlemeye gitti. TCMB'nin 'Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği', 'Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği', 'Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği' ve 'Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği' Resmi Gazete'de yayımlandı.

KKM'YE DÖNÜŞÜM HEDEFİNE SON VERİLDİ

Karara göre, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi. Yapılan düzenlemelerle TL mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan TL mevduata geçiş sağlanarak KKM'nin azaltılması gözetiliyor. Böylece TL vadeli mevduat hesapları desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

kur-korumali-mevduattan-hangi-faizle-cikilacak-mevduat-faizleri-ne-kadar-olacak.jpg

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve belli oranda kur korumalı hesapların yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artış hedefine geçildi.

TCMB sadeleşme adımları kapsamında KKM hesapları için yeni bir karar alırken 3.36 trilyon liraya dayanan hesaplar için KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.

Atılan bu yeni adımlar sonrası bankacılık sektöründe toplantı trafiğinin başladığı bildirildi. Merkez Bankasıyla da bir araya gelen bankacılık sektörü ilk hamle olarak mobil ve internet şubelerinden döviz dönüşlü KKM hesabı açılmasına son verdi. Şubelerden bu hizmet devam ederken bankacılık sektörü kaynakları tasarruf sahibini ikna için mobil uygulamadan kaldırıldığını dile getirdi. Öte yandan sektör kaynakları mevduatta ikili faiz döneminin de başlayabileceğine işaret etti.

''MEVDUAT FAİZİ YÜZDE 70-80’E GELMEDEN KKM ÇÖZÜLMEZ''

Tacirler Yatırım Araştırma Direktörü Kadirhan Öztürk, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sahiplerini TL mevduata çevirecek faiz oranlarının çok yükseldiğini belirterek, “Mevduat faizi yüzde 70-80’e gelmeden KKM çözülmez. Zaten şu anda ekonomi yönetiminin uğraştığı en büyük sorun bu. İnsanların TL mevduata geçeceği faiz oranı ekonomiyi durdurma noktasına getirebilir” dedi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER