Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına 60 ay vadeli yapılandırma resmen açıklandı!

BDDK kredi kartları ile ihtiyaç kredilerine yapılandırma imkanı getirdi. 60 aya kadar taksitle yapılandırılacak olan bu borçlar için yapılacak uygulamanın esasları belli oldu. Ayrıca kredi kartlarının asgari ödeme oranları da değiştirildi.

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına 60 ay vadeli yapılandırma resmen açıklandı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) çok önemli kararlar alarak uygulamaya soktular. Merkez Bankası tarafından “Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı. BDDK ise aldığı Kurul Kararı’nı kendi internet sitesi üzerinden duyurdu.

KREDİ KARTI BORÇLARI YAPILANDIRILACAK

BDDK tarafından alınan karar gereği bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler 60 aya kadar yapılandırma imkanından yararlanabilecekler. Buna göre bireysel kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler tüm kredi kartı borçlarını 60 aya kadar yapılandırma imkanına sahip olacaklar. Bu yapılandırma ile her ayın asgari ödeme tutarına yapılandırma taksiti de eklenecek. Yapılandırılan kredi kartlarında bulunan yapılandırma borçlarının yarısı ödenene kadar ise kredi kartlarında limit artışı yapılamayacak.

YAPILANDIRMA FAİZ ORANI BELLİ OLDU

Merkez Bankası ise buna bağlı olarak bir karar aldı. BDDK’nın sağladığı imkan ile kredi kartı borçlarını yapılandıracak olanlara uygulanacak azami faiz oranını Merkez Bankası yüzde 3,11 olarak belirledi. Bankalar yapılandırma işlemi yaptıklarında müşterilere aylık yüzde 3,11’in üzerinde faiz uygulayamayacaklar.

İHTİYAÇ KREDİSİ BORÇLARI DA YAPILANDIRILACAK

Alınan kararın ihtiyaç kredisi boyutunda ise uygulamanın nasıl olacağına dair esaslar belirlendi. Buna göre ihtiyaç kredisi borçlarının ana para ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi halinde yapılandırma işlemi yapılabilecek. Bu durumda ilave kredi olmaksızın yapılandırma işlemi gerçekleştirilebilecek. Bu yapılandırmanın azami vadesi 60 ay olabilecek. Borçlu eğer 1 yıl içerisinde başvuru yaparsa yapılandırmadan faydalanabilecek.

KREDİ KARTI ASGARİ ÖDEME ORANLARI DEĞİŞTİ

BDDK ayrıca kredi kartlarının asgari ödeme oranlarında da değişiklik yaptı. Buna göre 50.000 TL ve bu tutarın altında borcu olan kredi kartlarında asgari ödeme oranı yüzde 20 olarak uygulanacak. Yüzde 20’lik asgari ödeme oranı 25.000 TL’ye kadar olan borçlarda uygulanıyordu. 50.000 TL ve üzerinde borcu olan kredi kartlarında ise asgari ödeme oranı yüzde 40 olarak uygulanacak.

KREDİ KARTI FAİZLERİNDE YENİ SİSTEM

Merkez Bankası kredi kartlarına uygulanacak olan azami aylık faiz oranlarında da değişiklik yaptı. Belirlenecek olan oranlar 24 Ekim’de açıklanıp 1 Kasım’da uygulamaya girecek. Oranlar kredi kartının borç tutarına göre değişecek. Dönem borcu 25 Bin TL’nin altında olanlara yüzde 3,50, 25 Bin TL ile 150 Bin TL arasında olanlara yüzde 4,25, 150 Bin TL’nin üzerinde olanlara yüzde 4,75 aylık kredi kartı faizi uygulanabilecek. Kredi kartlarında nakit çekim için uygulanan azami akdi faiz oranı yüzde 5 olarak kalmaya devam edecek.

SONRAKİ HABER