Kredi kartı kullanımına düzenleme geliyor!

Orta Vadeli Program'da ekonominin 3 yıllık yol haritası belirlenirken, sıkı para politikaları dalgalı döviz kuru, ve enflasyonla mücadele uygulamasının devam edeceği de programda konuşulan sıcak başlıklar arasında yer aldı.

Kredi kartı kullanımına düzenleme geliyor!

Enflasyonla mücadele, dalgalı döviz kuru ve sıkı para politikası uygulamasının ardından ekonominin iyileştirilmesi adına ortaya konulan hedeflerin, 3 yıllık yol haritasının ayrıntılarında belirlenen kararlarla beraber birçok yeni düzenleme de hayatımıza girecek. Bunlardan en dikkat çekeni ise kredi kartı kullanımındaki sınırlama oldu. Son zamanlarda gündemde olan halka arz furyası içinde yeni düzenlemenin sinyalleri verildi.

kredi-2.jpg

Ekonomistler tarafından ortaya koyduğu hedefler açısından gerçekçi bulunan Orta Vadeli Program (OVP) enflasyonla mücadele için temel hedeflerinin yanı sıra bir çok düzenlemenin yapılacağını da haber verdi.

Kira ve konut fiyatlarındaki artış ise yeni sosyal konut projeleri ile aşılacak. 2026 yılında yüzde 5'lik büyüme ve 2025 te ise tek haneli işsizlik de programın hedefleri arasında.

OVP'ye göre vatandaşların kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketimi dengeleyecek şekilde tekrar uluslararası standartlarda düzenlenecek.

ppp.png

KREDİ KARTI KULLANIMI ARTTI

Türkiye'de son zamanlarda kredi kartı kullanımı oldukça arttı, vatandaşlar taksitleri kredi karedi kartıyla döndürüyor. 2023 Temmuz ayının bir önceki yıla kıyasla kredi kartı adedinde yüzde 19'luk, banka kartı adedinde yüzde 14'lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 24'lük artış yaşandı.

2023 Temmuz ayında yapılan Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme adedi 2022 yılının Temmuz ayına göre yüzde 32 artarak 1,4 milyar adet oldu

kredi.png

HALKA ARZLAR DESTEKLENECEK

Programın maddeleri arasında ilginç bir madde de sermaye piyasalarının sunduğu imkânlardan şirketlerin yaşam döngülerinin her aşamasında daha fazla yararlanmasının temin edileceği ve halka arzların artırılması için gerekli adımların atılacağı şeklinde.

Böylece ekonomi yönetiminin son hızla süren halka arzları bundan sonra da destekleyeceği, sermaye piyasalarının gelişmesi için çaba harcayacağı OVP'nin maddeleri arasında yerini alıyor. Vatandaşların yaptığı ödemelerin 787 milyon adeti kredi kartıyla yapılırken 516 milyon adedi de banka kartları, 84 milyon adeti ise ön ödemeli kartlarla yapıldı.

SONRAKİ HABER