Kredi çekeceklerin dikkatine! Yeni düzenleme geliyor!

Basel Bankacılık Denetim Komitesi, bankalarca risk grubunun belirleneceğine dair açıklamalarda bulundu. Bu hususta kredi sınırlarının düzenlenmesi öngörülüyor.

Kredi çekeceklerin dikkatine! Yeni düzenleme geliyor!

Basel Bankacılık Denetim Komitesi, Türkiye’nin G20 üyesi olması nedeniyle uyum taahhüdünde bulundu. Böylece Basel Bankacılık Denetim Komitesi kredi sınırları hesaplamalarında dikkate alınacak risk tutarlarının hesaplanmasına ilişkin yeni yöntemlerini açıkladı.

Kredilere risk düzenlemesi: Bankalardan açıklama istenecek

RİSK GRUBU OLARAK DEĞERLENDİRİLECEKLER!

Komite, risk gruplarının belirlenmesine ilişkin mevcut mevzuatın gözden geçirileceğini ifade etti. Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bir taslak hazırladı. Bu taslağa göre bir kişinin eşi ve çocukları ile birlikte yönetim kurulu üyesi ya da genel müdürü oldukları ortaklıklar, risk grubuna girecek.

Bunun dışında bankadan kredi çekmek isteyen müşterinin yıllık gelir giderlerinin yüzde 50 veya daha fazlasının aynı tarafla yapılan işlemlerden kaynaklanması da risk unsuru olarak değerlendirilecek.

Risk grubu olarak değerlendirilecekler içinde;

Bir tarafın borçlarına tamamen ya da kısmen kefil olunması,

Üretilen mal veya hizmetin önemli bir tutarının aynı tarafa satılması risk grubu içinde yer alacak.

BDDK'dan bankalara kredilerle ilgili önemli çağrı - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

ANALİZ AŞAMASI

Değerlendirme sonucunda ise risk tutarı hesaplanacak. Böylece ana sermayesinin yüzde 5’ini aşan kişi ve şirketler analiz edilecek.

Kredilerin risk tutarları, banka ana sermayesinin ve öz kaynağının yüzde 25’ini aşmayacak şekilde ayarlanacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankalar tarafından kullanılacak olan sınırı belirleyebilecek. Böylece yüzde 10'u ve daha fazlası oranında kullandırılan krediler büyük kredi kategorisine girecek.

Kredilerde aşım olursa bu durum bankalar tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na bildirilecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun Kararları​​​​​​​

Finansal piyasalarda hareketliliğin yaşanması durumunda ise bankalararası para piyasasında istikrarın sağlanması adına oluşan aşımlar, sınırlara uyumsuzluk olarak değerlendirmeye alınacak.

SONRAKİ HABER