Konut ve otomobil almak hayal olabilir! Oranlar öyle bir değişti ki alabilen şanslıyım diyecek

Ülkemizde konut ve otomobil satışlarındaki fiyatlar hayli arttı. Artan fiyatlar vatandaşın ev ve otomobile ulaşmasını zorlaştırırken kredi faizlerindeki oranlarının da değişmesiyle beraber uzmanlardan da uyarılar peş peşe geldi

Konut ve otomobil almak hayal olabilir! Oranlar öyle bir değişti ki alabilen şanslıyım diyecek

Türkiye'deki enflasyon artışı hemen her kaleme art arda zam gelmesine neden oluyor. Artan maliyetlerin yeni zamlara yol açması ile birlikte vatandaşın da nakde olan ihtiyacı arttı. Konut ve otomobil almak isteyenler nakit ihtiyaçlarını gidermek üzere bankalardan kredi çekerken son dönemde kredi faizleri de hayli arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 25'e yükseltmesi ile kredi faizleri de yükseldi. Bankalarda ihtiyaç, konut ve araç kredilerinde faizler artarken ihtiyaç kredisi faizi yüzde 60'a çıkarıldı. Bu süreçte taşıt kredisi faizi yüzde 20'lerden yüzde 46'ya, konut kredisi faizi yüzde 16'dan yüzde 38'e, ticari kredi faizi ise yüzde 14'ten yüzde 40'a kadar ulaştı. Yeni faiz kararı ile ihtiyaç, taşıt, konut ve ticari kredilerde faizler 2 katına kadar çıktı.

KREDİ FAİZLERİ 2 KATINA ÇIKTI

Bankalarda ihtiyaç kredisi faizleri yaklaşık 7 puan daha artarak yüzde 59,71'e ulaştı. Böylece seçim öncesi yüzde 30'larda bulunan ihtiyaç kredisi faizleri, dört ayda iki katına çıkmış oldu. Taşıt kredisi faizleri de yüzde 46,46'ya çıktı. Söz konusu kredi faizlerinin artması ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı da harekete geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konut kredileri için verdiği sıkılaşma mesajının ardından gözler konut piyasasına çevrildi.

KREDİ MUSLUKLARI KISILACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, enflasyonla mücadele için başta konut ve otomotiv olmak üzere kredilerde sıkılaşma mesajı verdi. Sektör temsilcileri konut kredi kullanımının düşük olmasından kaynaklı olarak düzenlemelerin etkisinin sınırlı kalacağı görüşünde olduklarını bildirdi.

konut-ve-otomobil-almak-hayal-olabilir-oranlar-oyle-bir-degisti-ki-alabilen-sansliyim-diyecek.jpg

Konut kredilerindeki ilk sıkılaşma adımı ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından atılmıştı. BDDK tarafından yapılan düzenlemeyle 2'nci konutta kredi değer oranını yüzde 75 daraltmıştı. Sektör temsilcileri kredi kullanımındaki düşüşün faizlerin artmasıyla başladığın belirtti.

Konut kredilerinde özel bankalar ve kamu bankaları arasındaki faiz makasının daraldığı açıklanırken artık kamu ve özel banka farkının konuşulamayacağını belirtti.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER