Konut alacaklar için BDDK'dan yeni karar! İkinci evini alacaklara konut kredileri kısıtlandı

BDDK tarafından gece saatlerinde bir son dakika kararı yayımlandı. Buna göre ikinci evini almak isteyen vatandaşlara kredi kısıtlaması haberi geldi. Konuyla ilgili detaylar merak ediliyor.

Konut alacaklar için BDDK'dan yeni karar! İkinci evini alacaklara konut kredileri kısıtlandı

Konut alacaklar için BDDK'dan yeni karar! İkinci evini alacaklara konut kredileri kısıtlandı - Ülkemizde konut fiyatlarındaki artışlar vatandaşların bütçelerini zorlamaya ve ev sahibi olmalarında engel oluşturmaya devam ediyor. Konut fiyatları artmışken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı kararı alması ve banka kredilerinin yükselmesi ile birlikte ev sahibi olmak da hayli zorlaştı.

Bahsedilen nedenlerin yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında değişikliğe gittiklerini açıkladı.

EV ALACAKLARA BDDK’DAN KONUT KREDİSİ KARARI

BDDK’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik koordineli makro ihtiyati tedbirler kapsamında, ikinci ve sonrası konut alımında tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde konut kredisi değer oranı yüzde 75 daraltılacak.

konut-alacaklar-icin-bddkdan-yeni-karar-ikinci-evini-alacaklara-konut-kredileri-kisitlandi.jpeg

YÜZDE 22,5 ORANINDA KREDİ KULLANDIRIMI YAPILACAK

BDDK tarafından açıklanan karara göre, 5 milyon TL değerindeki bir evi ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5’i kadar kredi kullandırılabilecek. Söz konusu kişilere konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere sermaye yeterliliği hesaplamasında da (standart yaklaşım kullanılarak hesaplanan) yüzde 35 risk ağırlığı yerine yüzde 150 risk ağırlığı uygulanacak. Ancak ilk konut alımlarında ise kredi değer oranlarında bir değişiklik yapılmayacak.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER