Kira sözleşmelerinde e-Devlet dönemi başlıyor! e-Kira kontratı geliyor

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar her geçen gün artarken kira sözleşmeleri için yeni düzenleme hayata geçiriliyor. E-Devlet sisteme giriyor...

Kira sözleşmelerinde e-Devlet dönemi başlıyor!

Son dönemde yükselen konut fiyatları ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ederken kira sözleşmeleri için büyük bir yenilik yapılacağı duyurulmuştu. Gerçekleştirilen yeni düzenleme ile hem ev sahibi hem de kiracı olan herkes için artık e-Devlet sistemi devreye giriyor. Yeni sistemde kira sözleşmeleri artık e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

KİRA KONTRATI İÇİN YENİ DÖNEM! E-DEVLET ÜZERİNDEN KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILACAK?

Yeni sistemi değerlendiren Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, e-kira kontratı dönemi hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Elektronik ortamda yapılan kira sözleşmeleri hem ev sahipleri hem de kiracılar için artık işlemlerin daha şeffaf ve güvenilir olmasını sağlayacak.

Uygulamanın kayıt dışılığı da engelleyeceğini belirten Prof. Tanrıvermiş "Düzenlemeyle kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak sözleşme doğrudan ev sahibi veya yetkilendirdiği sorumlu gayrimenkul danışmanı tarafından e-Devlet üzerinden internet tapu bağlantısı kurularak gerçekleştirilmeli.

Kiracı ve kefiller de elektronik imza atabilmelidir. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılması için öncelikle mevzuatta yeni düzenleme yapılması, malikin talep etmesi halinde alınacak kefillerin ıslak imza yerine elektronik imza atmaları ve depozito parasının sözleşmede belirtilmesi mümkün kılınmalıdır." dedi.

Kira sözleşmelerinde getirilen düzenlemenin kiralık işyeri ve konut fiyatlarının da daha kolay incelenmesini sağlayacak. Fahiş fiyat denetimi sözleşmelerin e-Devlet'e girilmesi ile daha kolay bir şekilde takip edilebilecek. Piyasanın takibi kolaylaşırken ev sahibi ve kiracıların kira sözleşmesi için notere para vermelerine gerek kalmayacak.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER