Kimlik kartı ile başvuru yapan o kişilere bakanlıktan destek! Kaydını yaptırana 1237 TL ödenecek

Hükümetin aldığı kararlar doğrultusunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından pek çok ekonomik destek ihtiyaç sahipleri ile buluşturuluyor. Bakanlığın yaptığı bir açıklama ile kimliği ile başvuru yapan kişilere 1237 TL ödeme yapılacağı kaydedildi.

Kimlik kartı ile başvuru yapan o kişilere bakanlıktan destek! Kaydını yaptırana 1237 TL ödenecek

Kimlik kartı ile başvuru yapan o kişilere bakanlıktan destek! Kaydını yaptırana 1237 TL ödenecek - Türkiye'de hükümetin geçtiğimiz yıllarda geliştirdiği yardım programları son alınan kararla birlikte Temmuz 2023 yılı itibariyle uzatıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan destek ödemeleri pek çok program adı ile hak sahiplerinin hesaplarına ödeniyor.

Aile, barınma, gıda, engelli, yaşlı, sağlık ve eğitim alanlarında verilen yardımlar kapsamında belirli şartlara bağlı olarak ödemeler periyodik bir şekilde gerçekleşiyor. Temmuz ayında sosyal destek ödemelerinin devam etmesine karar verilirken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan destek ödemeleri ekonomik durumu yetersiz olan bireye ulaştırılıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre ise yapılan vefat yardımlarının devam edeceği öğrenildi.

HESAPLARA 1237 TL ÖDENİYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yakını vefat eden vatandaşlara ölüm yardımında bulunuyor. Vefat yardımı, yakını vefat eden Türk vatandaşlarına yönelik verilirken tek seferlik olarak yatırılan bu yardım da hak sahiplerinin hesaplarına bin 237 TL olarak ödeniyor.

para-004.jpg

Ölüm yardımı cenaze yardımı ve cenaze ödeneği adıyla da biliniyor. Başvurular e-Devlet üzerinden alınırken bakanlığın resmi internet sitesinde söz konusu yardımla ilgili detaylar da yer aldı. Tek seferlik gerçekleştirilen ödeme için beş yıl içerisinde başvuruda bulunması şartı yer alıyor.

ÖLÜM YARDIMINI SİGORTALILARA ÖDENİYOR

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na tabi kişilerin vefatı durumunda, cenaze masraflarının karşılanması için yapılan ödemelerle ilgili olarak merak edilenler de belli oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ölüm yardımını belirlenen durumlarda vefat eden sigortalıların yakınlarına ödüyor. 1237 TL olarak yapılan ölüm yardımlarının nasıl ve hangi şartlarda alınacağı da merak ediliyor.para-005.jpg

ÖLÜM YARDIMI NASIL ALINIR?

Ölüm yardımı başvuruları, Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ile Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne yapılıyor. Ölüm yardımı almak için en az beş sene içerisinde başvuru yapılması şartı aranıyor.

screenshot-7.jpg

Ölüm yardımı, vefat eden kişinin yakınlarına verilirken hak sahibi olan kişiler arasında öncelik eşlerin oluyor. Hayatını kaybeden kişinin eşi ve çocukları yok ise ölüm yardımı anne - babaya ödeniyor. Ölüm yardımı Ziraat Bankası aracılığı ile alınırken bu yardımı almak için;

  • İş kazası ya da meslek hastalığı sonucu vefat,
  • Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı alırken vefat,
  • Vefat eden sigortalı için en az bir yıl içinde yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası primi bildirilmiş ise,
  • İlk iki maddede, ölüm yardımı yapılabilmesi için vefat eden kişinin sigortalı olması gereklidir. Ancak üçüncü maddede yani en az bir yıl içinde yaşlılık, malullük ve ölüm primi bildiren kişiler için sigortalı olma şartı aranmıyor.
  • Vefat eden kişinin cenaze işlemlerini hiçbir akrabalık bağı olmayan bir kişi ya da kurum yürüttüyse, bu kişi ya da kurum da defin sürecindeki masrafları belgeleyerek başvuru yapabiliyor.
SONRAKİ HABER