Kıdem tazminatı hesaplaması! Çalışanlara yapılacak yeni ödemeler belli oldu!

Çalışanlara yapılan kıdem tazminatı ödemeleri ile ilgili olarak ayrıntılar merak ediliyor. Kıdem tazminatı için kimler, nasıl ödeme alabiliyorlar? Kendi isteği ile işten ayrılıp kıdem tazminatı almanın yolu nedir?

Kıdem tazminatı hesaplaması! Çalışanlara yapılacak yeni ödemeler belli oldu!

Türkiye’de çalışma hayatında çalışanların kıdem tazminatı hakkı büyük bir önem arz ediyor. Çalışanların bir anlamda sigortası olan kıdem tazminatları işten ayrılınca toplu para alma gibi bir imkan doğuruyor. Ancak her çalışanın kıdem tazminatı hakkı olsa da bunu her çalışan alamıyor. Kıdem tazminatı almanın bazı koşulları bulunuyor ve bu koşullar yerine getirilmez ise ödeme yapılmayabiliyor.

KIDEM TAZMİNATI KİMLERE ÖDENİYOR?

Kıdem tazminatı ödemesi alabilmek için çalışanların iş yerlerinden kendi istekleri veya kusurları nedeniyle işten ayrılmamaları gerekiyor. Bir çalışan herhangi bir haklı gerekçesi yoksa istifa ederek kıdem tazminatı alamaz. Bu şekilde işten ayrılan çalışanlar kıdem tazminatlarını da yakıyorlar. Bir çalışan işvereni tarafından işten çıkarılır ise kıdem tazminatı alma hakkı elde ediyor. Bu işten çıkarma konusunda işverenin haklı bir gerekçeye sahip olmaması gerekir. Örneğin işe gitmeyen bir çalışan tutanak tutulup işten ayrılırsa burada çalışan kusurlu olur ve kıdem tazminatı alamaz.

TEK İSTİSNASI BULUNUYOR

Kıdem tazminatını istifa ederek alabilmenin tek istisnası bulunuyor. Bu da emeklilik şartlarını tamamlayan çalışanlara bir hak olarak tanınıyor. SGK’dan tüm emeklilik şartlarını tamamladığına dair bir belge alan çalışan bunu istifa dilekçesine ekleyip işverene sunarsa kıdem tazminatı ödemesini hak etmiş oluyor. Bu durumda da kendi isteği ile işten ayrılan çalışan kıdem tazminatını alarak işveren ile yollarını ayırabilir.

KIDEM TAZMİNATI NE KADARDIR?

Kıdem tazminatı çalışanın kazancı üzerinden hesaplanmaktadır. Her 1 yıllık çalışma için çalışana brüt maaşı maaşı kıdem tazminatı olarak ödenir. Varsa düzenli ek kazançlar da bu hesaplamaya eklenir. Bir çalışanın alabileceği en yüksek kıdem tazminatı tutarı 2025 yılı için 46.665 TL’dir. Bu tutarın üzerine kesinlikle çıkılamıyor. Kaç yıllık çalışma yapılmış ise son brüt maaş ile çarpılarak kıdem tazminatı belirlenmektedir. Bir asgari ücretlinin 10 yıllık kıdem tazminatı 26.005 TL’nin 10 ile çarpılması sonucu bulunan 260.050 TL’dir. Kıdem tazminatının alınabilmesi için tüm şartların yerine gelmiş olması gerekir. İşverenler bu ödemeleri tek seferde ve peşin olarak ödemek zorundadırlar.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER