Kargoya doymayan Ankaralılar dikkat! Artık bunu da siz ödeyeceksiniz!

Teknolojinin gelişmesi ve internet platformları üzerinden online alışveriş yapılabilen sitelerin artmasıyla beraber kargo şirketlerinin çalışma yükü de arttı. Online alışveriş sitelerine olan rağbetin artması ve vatandaşın hemen her ihtiyacını online siteler üzerinden almasıyla birlikte kargo ücreti ile ilgili önemli bir karar gündeme geldi.

Kargoya doymayan Ankaralılar dikkat! Artık bunu da siz ödeyeceksiniz!

Günümüzde e-ticaret sitelerine olan ilgi devam ediyor. e-ticaret sitelerinin artmasıyla ürün ve fiyat seçeneklerinin da cazip hale gelmesi ile beraber vatandaşın bütçesine uygun ürün alabilme imkanı da genişledi. e-ticaret sitelerine olan rağbetin artması ile birlikte kargo şirketleri de giderek artıyor. Bu durum en çok da kargo şirketlerinin giderlerini etkiliyor ve tüketiciye de ‘kargo ücreti’ uygulaması sunuluyor.

Kargo ücretleri son dönemde 30 - 40 TL değişen ortalamalarla karşımıza çıkarken kargo ücreti ödemek istemeyenler de belirtilen limit üzerinde alışveriş yapmaya gayret ediyor. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak düzenleme ile internet üzerinden yapılacak alışverişte ürün ayıplı mal olarak değerlendirilmedikçe, alışverişten vazgeçme, kargoyu teslim almama durumunda cayma hakkını kullanacak tüketici, kargo iade ücretini kendisi karşılamak zorunda kalacak.

KARGO İADELERİNDE ÜCRETİ TÜKETİCİ KARŞILAYACAK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekim ayı itibarıyla evden internete erişim imkanı olan hanelerin oranı yüzde 95,5 seviyesine çıktı. Yine TÜİK verilerine göre 16 - 74 yaş grubundaki bireylerin internet kullanım oranı yüzde 87,1 oldu. İnternet kullanım oranı erkeklerde yüzde 90,9, kadınlarda ise yüzde 83,3 olarak kayıtlara geçti. İnternet üzerinden alışverişin son yıllarda artmasıyla kargo şubelerindeki iade işlemlerinde yaşanan sorunların çözümü için ürünlerin iade sürecinde değişiklik yapıldı.

Kargoya doymayan Ankaralılar dikkat! Artık bunu da siz ödeyeceksiniz!

İnternetten alınan ürünlerin iadesinin, tüketiciler tarafından karşılanacağı düzenleme, 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak. Ticaret Bakanlığı'nın 'Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' kararı ile tüketici satın aldığı ürüne ilişkin, teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilecek. Tüketici, iade masrafını karşılamakla yükümlü olacak.

Malın ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulmayacak. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilecek.

Bu durumda aldığı ürünü kusurlu olmadığı halde farklı gerekçelerle iade eden tüketiciler kargo ücretini karşılamakla yükümlü tutulacak.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER