Türkiye’de kademeli emeklilik sorunu devam ediyor. Sayıları oldukça fazla olan çalışanlar kademeli emeklilik düzenlemesi yapılmasını ve kademe kademe emeklilik haklarının kendilerine verilmesini istiyorlar. Sadece 1 gün fark ile fazladan ek 1800 gün prim şartı ile karşılaşmanın doğru olmadığına dair yapılan itirazlar dile getiriliyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş da kademeli emeklilik ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.
BAZI MAĞDUR OLANLAR AZ BİLİNİYOR
Kademeli emekliliğin çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirten İsa Karakaş, “Emeklilikte kademeye baktığımız zaman EYT’liler yaş şartı olmadan emekli oldular ve 17-24 yıllık fark oldu. Bunları biliyoruz. Ancak öyle mağdur olanlar oldu ki bunlar az biliniyor. 8 Eylül 1999 günü sigorta girişi olan bir memur kadın 7200 gün prim ile emekli oluyor. Ertesi gün işe başlayan bir memur kadın tam 9000 gün prim ile emekli olmaya başlıyor. 1 gün farklı prim 1800 gün artıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Maalesef 1999 yılında yapılan düzenlemede bu oldu. Bizim bunları dile getirmemiz isteniyor ve son derece de haklılar.” dedi.
1 GÜN FARKA 1800 GÜN EK PRİM ŞARTI
Sadece 1 gün farkın yaptığı etkiyi açıklayan İsa Karakaş, “1 gün fark ile tam 1800 gün daha fazla prim isteniyor. Bu kadar yüksek bir sıçrama olmaz. Emeklilik yaşını bıraktık bu sadece primde oluşan fark. Maalesef Anayasa Mahkemesi bunu da iptal etmedi. Sadece kadın memurlar için geçerli değil. Bir kadın evinde oturmamış üretim yapayım demiş. Gitmiş bir iş yeri açmış, şirket kurmuş ama 8 Eylül’de değil de 9 Eylül’de Bağkur’lu olduğu için 1800 prim günü ek şartıyla karşılaşmış. Bu kabul edilemez. 8 Eylül’de işe girmiş olsa 7200 gün ile emekli olacaktı.” şeklinde konuştu.
SADECE EMEKLİLİK YAŞI ETKİLENMEDİ
Meydana gelen sorunun yalnızca yaş bazlı olmadığını belirten İsa Karakaş, “Emeklilikte kademe olayı sadece yaş bazlı değil. Özellikle saydığım Bağkur’lu kadınlar ve memur kadınlar için de prim yönüyle de çok büyük bir adaletsizlik olduğu apaçık ortada. Bu yönüyle emeklilikte kademenin bir an önce çözülmesi, bununla ilgili yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bu yapılırken de emeklilikte kademenin en mağduru olan kadın memurlar ile Bağkur’lu kadınların bu durumunun da düzeltilmesinin elzem olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.
KADEMELİ EMEKLİLİK BEKLEYENLER HAKLILAR
Kademeli emeklilik talep edenlere hak veren İsa Karakaş, “Kademeli emeklilik bekleyen arkadaşlar gerçekten son derece haklılar. Bu sorun devam ettikçe bir motivasyon kaybı olacak. Çalışanlar daha geç sürede emekli olacaklarını bilmenin hayal kırıklığı ile motivasyon kaybı yaşıyorlar. Sadece 1 gün önce işe giren emekli oluyor ama diğer 1 gün sonra işe başladığı için emekli olamıyor. Bir motivasyon kaybı oluyor ve çalışan verimli olamıyor.” ifadelerini kullandı.
GELİR EŞİTSİZLİĞİNE NEDEN OLDU
Kademeli emekliliğin gelir eşitsizliğine de neden olduğunu belirten İsa Karakaş, “Kademeli emeklilik bir de gelir eşitsizliğine yol açtı. Emekli maaşlarındaki hesaplama farkları ortaya çıktı. 1 gün önce işe başlayanlar hem emekli maaşlarını aldılar hem de çalıştıkları yerden maaş alıyorlar. Ancak 1 gün sonra işe başlayanlar sadece çalıştıkları iş yerinden maaş alıyorlar. Çok uzun bir çalışma hayatıyla karşı karşıya kalınması psikolojik ve fiziksel yorgunluğa yol açıyor. Bu anlamda kademeli emekliliğin artık çözümün bir an önce ifa edilmesi gerekiyor. Şu anda her yerde kademeli emekliliği konuşuyoruz ve artık hükümetin de harekete geçmesi gerekiyor.” dedi.
KADEMELİ EMEKLİLİK ERKEN EMEKLİLİK DEĞİL
Kademeli emekliliğin erken emeklilik olmadığının altını çizen İsa Karakaş, “Ben uzun yıllar SGK Başmüfettişi olarak çalışmış birisi olarak erken emekliliğe karşıyım. Ancak kademeli emeklilikte bir erken emeklilik yok. Sadece aradaki uçurumun daha makul bir hale getirilmesi gerekiyor. Aradaki haksız uygulamaya son vermek lazım. 1 gün farkla getirilen 1800 günlük primin yumuşatılması gerekiyor. Bir bütüncül yaklaşımla bu koşulların yumuşatılması gerekiyor. Bir anda herkes emekli olsun diye bir talep de yok.” dedi.