İUP maaşları yattı mı, ne zaman yatacak, kaç TL ödeme yapılacak?

İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında çalışmaya başlayanlar maaşlarını ne zaman alacaklarını merak ediyorlar. İŞKUR maaş ödemeleri yapıldı mı?

İUP maaşları yattı mı, ne zaman yatacak, kaç TL ödeme yapılacak?

İşgücü Uyum Programı (İUP) ile çok sayıda kişi İŞKUR tarafından işlere yerleştirildiler ve çalışmaya başladılar. Bu kişilere yapılacak maaş ödemeleri ise en çok merak edilen konu haline geldi. İUP maaş ödemeleri sıklıkla sorgulanırken ödemelerin ne zaman yapılacağı merak edilmeye başlandı. İUP maaç ödemeleri yapılmaya başlandı mı? İUP maaş ödemeleri için tarih açıklandı mı?

İUP NEDİR?

İUP olarak bilinen uygulama kısmen geçmişte uygulanan Toplum Yararına Program (TYP) ile benzemektedir. İUP kapsamında kişilerin çalışma hayatında kalmaları ve bu sağlanırken mesleki eğitim almaları sağlanmaktadır. Bu şekilde kişiler hem mesleki eğitim alıyorlar hem de çalışıyorlar. Bu kişiler verilen mesleki eğitime ve çalışma zamanlarına bağlı olarak ödeme alıyorlar. İUP hem işverenlerin hem de çalışanların faydalandığı bir programdır.

ŞARTLARI NELER?

İŞKUR tarafından yapılan İUP yerleştirmelerinden bazı kurallar uygulanmaktadır. Bu kurallara uyularak insanlar iş sahibi olabiliyorlar. Öncelikle İUP kapsamında işe yerleştirilebilmek için 18 yaş şartı aranıyor. İŞKUR’a kayıtlı olan vatandaşların yararlanabildiği programdan emekli olmayanlar ve son bir aydır sigortalı bir işte çalışmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yararlanabiliyorlar. Yarı zamanlı olarak çalışılan İUP’ta çalışma süresi en fazla 10 ay olmaktadır. Bu süre aşılamadığı gibi yeniden girişler belirli kurallara göre mümkün olmaktadır.

İUP kapsamında çalışma saatleri de belirli bir standartta olmaktadır. Programın ilk 4 haftası yoğunlaştırılmış eğitimler olduğu için haftada 37,5 saat çalışma yapılmaktadır. Sonraki haftalarda ise çalışma süresi haftada 22,5 saat olarak uygulanacaktır. Çalışanlara ortalama 8 bin lira ödeme yapılacak ve kısa vadeli sigorta primleri de karşılanacak.

İUP MAAŞ ÖDEMELERİ NE ZAMAN?

İUP maaş ödemeleri ile ilgili olarak şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. İŞKUR ödemeleri ne zaman yapacağını duyurmadı. Ödemelerin kısa bir süre içerisinde ne zaman yapılacağının açıklanması bekleniyor. Bu konuda İŞKUR tarafından yapılacak açıklamalara dikkat edilmesi gerekiyor.

SONRAKİ HABER