İşsizlik ödeneğinde detaylar belli oldu! Kimler faydalanabilir şartları nelerdir?

Vatandaşlar belirli sebeplerden işini kaybettiğinde şartları sağlıyorsa devletten destek alabiliyorlar. Mesleki eğitim kapsamında kreş yardımı, ücretsiz sağlık ve danışmanlık hizmeti veriliyor.

İşsizlik ödeneğinde detaylar belli oldu! Kimler faydalanabilir şartları nelerdir?

Vatandaş meclisin açılması ve yeni yapılan düzenlemelerle işsizlik maaşının ne kadar olduğunu merak ediyor. Son günlerde sıkça aranan soruların cevabını haberankara.com okuyucuları için derledik.

İşsizlik ödemeği maaşa göre belirlenirken kişi kendine işi bulan kadar İŞKUR tarafından işsizlik sigortaları yatırılıyor ve iş bulmaları sağlanıyor.

İşsizlik ödeneği bağlanırken işten çıkış koduna bakılıyor. Ödenek 49 farklı işten çıkış konudan uygun olanlara bağlanıyor. Devamsızlık, ahlaki nedenlerle işten çıkartılanlar işsizlik ödeneği alamıyor.
İşsiz kalınan dönemde verilen devlet destekleri, ödeneğe hak kazanma koşulları konusunda merak edilen soruların yanıtlarını derledik.

screenshot-20.jpg

KİMLER İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALABİLİR

Kendi istek, kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki 120 gün hizmet akdine sahip olunması, son 3 yılda 600 gün süreyle sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor. Sözleşmenin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuruda bulunması zorunluluğu var.

Bu süre aşıldığı takdirde alınacak maaş süresi de o kadar düşüyor. Yani 10 ay maaş alacak bir sigortalı eğer 2 ay geç başvurursa 8 ay maaş alıyor. Kendi isteğiyle işten ayrılanlar alamıyor.

YAŞLILIK AYLIĞI ALANLARIN İŞSİZLİK ÖDENEĞİ KESİLİR Mİ?

Emekli olunduğunda ve yeni işe girildiğinde aylık kesiliyor. İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri "emeklilik" gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesiliyor.

screenshot-19.jpg

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ SÜRESİNDE PRİM GÜN SAYISI DİKKATE ALINIYOR MU?

İşten kendi kusura yada isteği dışında ayrılana verilen ödenek geçmiş prim gün sayısına göre 6 aydan başlayıp, 10 aya kadar çıkıyor. İş bulana kadar ihtiyaçların karşılanması için verilen ödenek son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.

Hizmet süresinin sonlanmasından sonra 1080 gün prim ödenmesi durumunda 300 gün, 900 gün prim 240 gün, 3 yılda 600 prim gün ödenmesi durumunda 180 gün süreyle ödenekten yararlanılabilir.

screenshot-18.jpg

BANKALAR İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE HACİZ KOYABİLİR Mİ?

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemiyor.

İŞSİZ KALINDIĞINDA ÖDENEKLE BİRLİKTE HANGİ DEVLET DESTEKLERİNDEN YARARLANILABİLİR?

Sağlık güvencesinden yeni özellik edinebilecekleri aktif programlardan ve yeni iş bulmalarına yönelik hizmetlerden yararlanabilir. İşsizlik ödeneğinden faydalanan vatandaşlara sağlık sigorta primi işsizlik sigortası fonundan ödeniyor. Ailesi de bu hizmetten yararlanabiliyor.

screenshot-17.jpg

İŞKUR tarafından işbaşı eğitimleri, meslek kurslarına alınarak yeni iş bulma imkânı tanınıyor. Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü olduğu 2-5 yaş arası çocukları kreş yardımı yapılıyor. Toplum yararına programlara katılanlara net asgari ücrete kadar 11 bin 402 lira ödeme yapılıyor.

haberankara.com

SONRAKİ HABER