İşçi sendikalarından asgari ücrete temmuz zammı için ortak açıklama

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada asgari ücretin acilen artırılması gerektiği belirtildi.

İşçi sendikalarından asgari ücrete temmuz zammı için ortak açıklama

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, ortak basın toplantısı düzenledi. Çalışma hayatı gündemine ilişkin düzenlenen toplantıda asgari ücrete temmuz ayından itibaren zam yapılması gerektiği belirtildi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, çalışma hayatı gündemine ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi ve asgari ücret zammı başta olmak üzere 10 maddelik talepte bulundu.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bundan 14 ay evvel kamuda HAK-İŞ'le beraber bir toplu iş sözleşmesi yaptık. Kamuoyunun tamamına yakının memnun olduğu yüzde 90 oranında zammın bulunduğu bir ücret alındı. Zaman zaman sizlerin bir hafta sonra televizyonlarda ve gazetelerde ‘odacının maaşı müdürü geçti, çöpçü öğretmeni geçti” gibi meselelerle 1 ay boyunca muhatap olduk. Aradan 14 ay geçti, ekonomik yönden darmadağın olduk. Baktığınız zaman o dönemde bizim fazla aldığımızı söyleyen kesimler, şu anda kamuda öyle ücret dengesizlikleri var ki iki misline yakın ücret alıyorlar” dedi.

"17 BİN LİRAYLA BİR HAFTA GEÇİNME ŞANSINIZ YOK"

Ergün Atalay, çalışma hayatındaki sıkıntılardan birinin de asgari ücret olduğunu anlatarak, “17 bin lirayla bırakın bir ayı bir hafta geçinme şansınız yok. Hala ülkemizde asgari ‘ücret fazladır, asgari ücret 10 sene önce şöyleydi' gibi konuşmalar var. Bunları konuşmak anlamsız, ayıp ve günahtır. Tablo ortada, alınan paralar ortada ve marketlerde, raflarda olan fiyatlarda ortada bu meselede 3 sendika başkanı olarak depremin maliyetini biliyoruz, savaşın maliyetini biliyoruz, Covid'in maliyetini biliyoruz. Fakat kötü bir ekonomik yönetimde bu maliyetleri de biz ödüyoruz" ifadelerini kullandı.

İşçi sendikalarından asgari ücrete temmuz zammı için ortak açıklama

KAMUDA VE ÖZEL SEKTÖRDE VERİLEN ÜCRETLER YETERSİZ

Kamuda ve özel sektörde verilen ücretlerin yeterli olmadığını belirten Atalay, “Düşünün enerji sektöründe 20 yıldır çalışan bir işçi 25 bin ile 30 arasında bir ücret alıyor. Patronuna sorduğunuz zaman ‘bu ücret yüksek bir ücret, bu ülkede çok rahat geçinilebilecek bir ücret' diyor. ‘Allah size nasip etsin' demek istiyorum ama beddua etmek istemiyorum. Ülkemizde yüzde 20'lik bir kesim refah içinde yaşıyor bedelini ise yüzde 80'lik bir kesim ödüyor” ifadelerini kullandı.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise “Kişi başına düşen milli gelirler 13 dolara çıktı TÜİK'in rakamlarına göre. Üretim çarkları devam ediyor. Özel sektöre pek çok şirket 3 vardiya çalışıyor. Büyüme de devam ediyor, ihracat artıyor, işsizlik azalıyor. Bütün bu makroekonomik veriler ışığında çalışanların, emek hareketinin, dar gelirlinin, asgari ücretlinin tablosuna bakıldığında ise büyümeye rağmen, Gayrisafi Milli Hasıladaki artışa rağmen ücretlilerin aldığı pay artmıyor azalıyor. Bu çerçevede bakıldığı zaman asgari ücretle çalışanların oranı da artıyor. Türkiye'de refahın adil paylaşımıyla ilgili tersine bir gidiş söz konusu” şeklinde konuştu.

"ASGARİ ÜCRET ACİLEN ARTIRILMALIDIR"

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise "Asgari ücret acilen artırılmalıdır. Çalışanların neredeyse yarısı asgari ücret seviyesinde ücret almaktadır. İstisnai olması gereken asgari ücret artık ortalama ücret haline geldi. Ülkedeki yüksek enflasyon sebebi sermayenin bitmek bilmeyen kâr hırsıdır, dar gelirli işçiler değildir. Enflasyonu düşürmek için işçilerden fedakârlık beklenemez. İşçiler enflasyonun sebebi değil mağdurudur. Kamuda ücret dengesizliğine son verilmeli. Kamuda ücret farkı hat safhada. Buradaki ücret dengesizliği sona erdirilmeli" şeklinde konuştu.

En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, "Milyonlarca emekli, asgari ücretin çok altında aylık alıyor. Emekli aylıkları hesaplanırken büyüme tümüyle hesaba katılmalıdır" dedi.

Asgari ücret alan vatandaşlar, 17 bin 2 lira olan asgari ücretin kendilerine yetmediğini, ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını belirtiyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER