İlaç kullananlara kötü haber geldi! İlaç fiyatlarına KDV ayarı çekildi zamlar peş peşe geldi

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte harç ve vergilere zam getirildi. İlaçta KDV oranı yüzde 8'den 10'a çıkarılırken 14 bin 900 çeşit ilacın fiyatı da arttı.

İlaç kullananlara kötü haber geldi! İlaç fiyatlarına KDV ayarı çekildi zamlar peş peşe geldi

İlaç kullananlara kötü haber geldi! İlaç fiyatlarına KDV ayarı çekildi zamlar peş peşe geldi - 7 Temmuz tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte vergi ve harçlarda zam yapılacağı duyuruldu. 10 Temmuz 2023 tarihi ile birlikte yürürlüğe giren karar kapsamında vergilerde artış yaşanırken ilaç fiyatları da Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yükselmesi ile birlikte zamlandı.

İLAÇLARA KDV AYARI GELDİ

İlaçta KDV oranın yüzde 8'den 10'a çıkarılmasıyla birlikte 14 bin 900 çeşit ilacın fiyatının da artacağına dikkati çeken Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, "Yaşamsal öneme sahip ürünlerde KDV'nin mali takibi sağlama amacıyla sembolik bir değere düşürülmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi. TEİS Genel Başkanı Saydan, yaptığı yazılı açıklamada yasal düzenlemeyle ilaçta KDV oranının yüzde 10'a çıkarıldığını hatırlattı.

lac-kullananlara-kotu-haber-geldi-ilac-fiyatlarina-kdv-ayari-cekildi-zamlar-pes-pese-geldi.jpg

Yeni düzenlemenin SGK ve vatandaş ve eczacılara yük getireceğini belirten TEİS Genel Başkanı Saydan, ''İlaç ertelenemeyen, yerine ikame edilecek hiçbir ürün bulunmayan insan sağlığı ve tedavisi için son derece önemli bir ihtiyaçtır. KDV artışı hem ülkemizdeki ilacın en büyük alıcısı konumundaki devletimize ekstra bir finans yükü hem de geçim sıkıntısı çeken vatandaşlarımıza da ödeyecekleri katkı payı ve farklara yansıyacak artış nedeniyle ek külfet getirecek.'' dedi.

14900 İLAÇ FİYAT DEĞİŞİMİNDEN ETKİLENECEK

Artan KDV yükünün zararını hem eczacıların hem de SGK'nın taşımak zorunda kalacağını belirten TEİS Genel Başkanı Saydan, ''Gelişmiş ülkeler bu durumun farkına varmış ve devletlerin geri ödeme sistemindeki ilaç gibi yaşamsal ürünlerin vergileri KDV sıfır veya yüzde 1 olarak uyguluyor. KDV oranında yapılan değişiklikle 14 bin 900 çeşit ilacın fiyatları bir kez daha artacak. Bu artışın bizlerden kaynaklanmadığını vatandaşlarımızla paylaşmak isteriz." ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı.

lac-kullananlara-kotu-haber-geldi-ilac-fiyatlarina-kdv-ayari-cekildi-zamlar-pes-pese-geldi-001.jpg

Ülkemizde son dönemde fiyat artışlarından hayli etkilenen ilaçların alımı da vatandaşlar için gittikçe zor bir hale geliyor.

SONRAKİ HABER