İkinci el araç piyasası 2023'te sert frenledi! Fiyatlar geri çekilmeye başlandı

Son üç yıldır fiyatlarda hiç düşüş yaşanmayan ikinci el araç piyasası 2023 yılında sert bir frenle karşı karşıya kaldı. Satışlar yavaşladı, fiyatlar düştü ve ilan sayısı arttı.

İkinci el araç piyasası 2023'te sert frenledi! Fiyatlar geri çekilmeye başlandı

Bu değişimin temel nedeni, sıfır araç piyasasındaki gelişmeler oldu. Ticaret Bakanlığı'nın aldığı sıkı önlemler ve borsa, faiz gibi finansal yatırım araçlarının çeşitlenmesiyle sıfır araçlardaki "yatırım" talebi geri çekildi. Böylelikle pazarlardaki sıfır araç sayısı bollaştı. Araç firmaları da ellerindeki stokları eritmek için kampanyalar yapmaya başladı.

Bu gelişmeler ikinci el araç satışlarını adeta bıçak gibi kesti. Satışlar o kadar yavaşladı ki; Türkiye'nin en büyük iki ilan sitesinde temmuzda toplam 400 bin adet civarında olan ikinci el araç ilanı sayısı, ekim sonu itibarıyla toplam 1 milyona ulaştı.

ikinci-mfuc-cover.jpg

EN ÇOK SATAN ARAÇLARIN FİYATLARI DÜŞTÜ

Satışların yavaşlaması ve ilan sayısının artmasıyla birlikte fiyatların da düşmesi kaçınılmaz oldu. En çok satan ikinci el otomobil Renault Megane Sedan'ın fiyatı temmuz ayında 870 bin TL iken yüzde 6.3 oranında düşerek 815 bin TL'ye kadar geriledi.

Diğer popüler ikinci el otomobil modellerinde de benzer düşüşler yaşandı. Örneğin, Volkswagen Passat'ın fiyatı temmuz ayında 1 milyon TL iken ekim ayında 975 bin TL'ye düştü. Toyota Corolla'nın fiyatı ise temmuz ayında 750 bin TL iken ekim ayında 700 bin TL'ye geriledi.

resized-12f96-4ab39452trafik3.jpg

"EKİM'DE DÜŞÜŞLER BİR MİKTAR YAVAŞLADI"

VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli ise ikinci el araç fiyatlarında yaşanan düşüşün ekimde bir miktar yavaşladığını belirterek, "Artık çok dramatik fiyat düşüşleri yaşanmayabilir. Online ilan sayısının artmasının piyasadaki satış hızının yavaşladığını net bir şekilde gösterdiğini belirten Gözelekli, "Fiyatları sağlıklı bir şekilde göstermek için VavaCars olarak yeni bir endeks hazırladık.

uzmanlardan-beklemeyin-uyarisi-ikinci-el-araba-fiyatlariyla-ilgili-flas-gelisme-4949.jpg

Bu endeks satış verilerine yani daha gerçekçi verilere dayanıyor. Buna göre, ikinci el araç fiyatları eylül ayında yüzde 8 düştü. Ekim ayında ise fiyattaki düşüş hızı biraz yavaşladı. Çünkü TCMB'nin eylülde aldığı faiz kararı beklenti üzeri bir karardı. Artık daha beklentiler dahilinde faiz hamleleri görebiliriz" ifadelerini kullandı.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER