İki maaş bile yetmeyecek! Kira zam oranı sınırlaması sona eriyor, kiralar neye göre hesaplanacak

Türkiye'de vatandaşların barınma sorunu büyüyerek devam ediyor. Dünyanın en pahalı konut kiralarının yaşandığı ülkemizde önümüzde kiracıları memnun etmeyecek gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

İki maaş bile yetmeyecek! Kira zam oranı sınırlaması sona eriyor, kiralar neye göre hesaplanacak

2 yıl önce başlayan ve ekonomik koşullarda kiracıların daha rahat ödeme yapabilmesi adına hayata geçirilen kiralarda yüzde 25 zam oranının kaldırılması için sadece bir kaç gün kaldı.

1 Temmuz'dan itibaren bu uygulamanın sona erecek olması ev sahiplerinin bundan sonra zam yaparken nelere dikkat edeceği sorusu merak edilmeye başlandı. Ev sahiplerinin sözleşmesi dolan kiracılarına yeni uygulayacağı fiyatlandırma ise çok yüksek boyutlarda olacak.

"BU YÖNDE BİR ÇALIŞMA YOK"

Kira ödeyen vatandaşların devamını istediği uygulamaya dair Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek net bir açıklama yapmıştı. Bakan Şimşek piyasaya dokunulmaması gerektiğini düşünerek "Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu yönde bir çalışma yok. Zaten o düzenleme bir süreliğine yapılmıştı" demişti.

Bu açıklamanın ardından 1 Temmuz'da nasıl bir kira artış sisteminin geleceği belli oldu. Temmuz ayından itibaren ev sahipleri yüzde 25'lik sınırlama yerine artık 12 aylık enflasyon oranına göre zam yapacak.

Aylık olarak açıklanan 12 aylık enflasyon oranlarında ise rakamlar hiç iç açıcı olmamıştı. Mayıs ayında yüzde 62,50 olan oran vatandaşların kara kara iç çekmesine neden olmuştu.

FİYATLAR ÇOK DAHA ARTACAK

Yeni kararın ardından fiyatların çok daha yukarıda olması bekleniyor. 15 bin TL olan bir kira kaldırılan uygulamaya ile 18.750 TL'ye kadar çıkarılabilecekti. Yeni sistem ile bu rakamın 20 bin liranın çok daha üstüne çıkması ön görülüyor.

Yaşanan ekonomik sebeplerden dolayı ev sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar artmaya başladı. Mahkemelerde fazlalaşan dosyalar barınma konusunun ne kadar ciddi bir sorun olduğunu gözler önüne serdi.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER