Her çalışanın başına gelebilir! Yasal faiziyle tazminat hakkı var!

Çalışma hayatında yer alanlar yasal haklarını tam bilmedikleri için genellikle mağdur oluyorlar ve buna da ses çıkaramıyorlar. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun çalışanların çok sık yaşadıkları bir soruna parmak basarak hemen tazminat hakları olduğunu söyledi.

Her çalışanın başına gelebilir! Yasal faiziyle tazminat hakkı var!

Türkiye’de çalışma hayatında çok zorlu koşullar bulunabiliyor. İnsanlar iş bulmakta zo0rlanırken iş bulanlar da işverenlerinden dolayı sıkıntı içerisinde kalabiliyorlar. Çalışma hayatının en önemli sorunlarından birisi de çalışanların gerçek maaşlarının işverenler tarafından SGK’ya doğru bildirilmemesi oluyor. Bu durum çok masum görünse de esasında çalışanlar için büyük bir zarar ile neticeleniyor.

EKSİK MAAŞ BİLDİRİMİNİN ÇALIŞANA ZARARI NE?

Bir çalışanın maaşının SGK’ya eksik bildirilmesinin çalışan açısından etkileri çok büyük olabiliyor. Öncelikle bu çalışan emekli olduğunda bu eksik bildirilen maaştan dolayı düşük emekli maaşına mahkum olacaktır. Daha yüksek maaş aldığı halde SGK bildirimi daha düşük tutarda yapıldığı için emeklilikte maaş hesaplamasında SGK’ya bildirilen tutar esas alınır. Bu çalışan ne yaparsa yapsın yüksek emekli maaşı alamaz.

Eksik maaş bildiriminin bir diğer önemli etkisi kıdem tazminatında oluyor. Bir çalışan işten ayrılıyor ise ve kıdem tazminatını da hak etmiş ise kıdem tazminatı SGK’ya yapılan son maaş bildirimi üzerinden hesaplanacaktır. Dolayısıyla kıdem tazminatı da eksik olacak olan çalışanlar mağdur olacaklardır.

Her çalışanın başına gelebilir! Yasal faiziyle tazminat hakkı var!

ÇALIŞANLARIN EKSİK MAAŞ BİLDİRİMİ KONUSUNDA HAKLARI NELER?

Eksik maaş bildiriminin işverenler için de büyük sakıncaları bulunuyor. Hem çalışan hem de işverenler açısından eksik maaş bildiriminin neticelerini Sosyal Güvenlik uzmanı Özgür Erdursun şöyle açıkladı:

“İşverenin, çalışanın ücretini SGK'ya gerçek ücret üzerinden değil de daha düşük bir ücret üzerinden bildirmesi durumunda;

-Vergi Usul Kanunun 359/a-2 kapsamında yanıltıcı belge düzenlemekten 18 aydan-5 yıla kadar hapis cezası alabilir.
-Çalışan bu durumu öğrendiğinde kıdem tazminatı hakkı ile işten ayrılabilir.
-Kıdem tazminatını ve eksik bildirilen ücretlerin tam bildirilmesini talep edebilir.
-İş dava konusu olur ise işveren her ay için 2 brüt asgari ücret tutarında ceza ve eksik bildirimlerin primlerini ve gecikme cezasını öder.
-Kıdem tazminatını ve diğer sosyal hakları yasal faizi ile birlikte öder.”

Çalışanların yasal haklarını bilmeleri ve ona uygun bir şekilde haklarını aramaları faydalarına olmaktadır. Bu yasal haklar devlet güvencesindedir. Çok sayıda çalışan ile işveren bu eksik maaş bildiriminden dolayı mahkemelik olmaktadır. Ancak bu durumun tek sakıncası ise mahkeme süreçlerinin uzun sürmesi olmaktadır.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER