Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar sosyal sorunlara da neden olabiliyor. Maddi imkanları yeterli olmayan aileler çok büyük bir sıkıntı içerisinde kalırken devlet yarım elini bu ailelere uzatabiliyor. Bu da belirli bir sistem çerçevesinde mümkün olabiliyor. Bu sistem içerisinde koşulların karşılanması ile devlet sosyal yardım ödemelerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
SOSYAL YARDIM SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?
Devlet tarafından verilen sosyal yardımların dağıtılmasıyla ilgili olarak kurulmuş olan sistemin nasıl çalıştığı merak konusu olabiliyor. Bu çerçevede sosyal yardımlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ilgili birimi tarafından yönetiliyor. Sosyal yardım programlarının detayları bu sistem içerisinde belirlenerek vatandaşlara ilan ediliyor. Bu koşulları yerine getiren vatandaşlar başvuru yaparak sosyal yardım ödemelerini alabiliyorlar. Burada en kritik meselesi ise sosyal yardım programının özel koşullarından önce ihtiyaç sahipliğinin belirlenmesi oluyor.
Bir hanenin ihtiyaç sahibi olduğunun tespit edilmesi için gelir şartı uygulanıyor. Hane içinde bulunan herkesin aylık kazançları toplanarak o hanede yaşayan kişi sayısına bölünür. Bulunan tutar ise hane içi kişi başı düşen aylık ortalama gelir olacaktır. Bu tutarı eğer net asgari ücretin üçte birlik kısmı olan 7.368 TL’yi geçmiyor ise o hane ihtiyaç sahibi olarak belirlenmektedir.
EN ÇOK VERİLEN SOSYAL YARDIMLAR
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından vatandaşlara çok sayıda başlık altında sosyal yardım ödemesi yapılıyor. Bu ödemelerin her birinin özel koşulları bulunuyor. Genel olarak ise Aile Bakanlığı’nın en çok dağıtılan sosyal destekleri şu şekilde:
-Eşi vefat etmiş olan kadınlara 2 ayda bir 2.000 TL tutarında destek veriliyor
-Annesi veya babası vefat etmiş olan çocuklara aylık 600 TL destek veriliyor
-Aile Bakanlığı’nın sosyal yardım verdiği hanelerde yaşayanlardan birisinin vefat etmesi durumunda o aileye tek seferlik 3.225 TL destek veriliyor.
-Bakanlığın sosyal yardım verdiği hanelerde yaşayanlara İŞKUR üzerinden iş bulunması ve bu işe girilmesi halinde tek seferliğine 8.668 TL destek veriliyor.
-Barınma yardımları kapsamında ihtiyaç sahipleri basit ev onarımları için 35.000 TL’ye kadar destek alabiliyorlar.
-Yılın 8 ayında ihtiyaç sahibi vatandaşlara aylık 3.500 TL’ye kadar doğalgaz tüketim desteği veriliyor.
-Ağır silikozis hastalarına aylık 10.245 TL destek ödemesi yapılıyor.