Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan fiş ve fatura gibi belgelere ilişkin yeni karar

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde yer alan kararın detaylarına göre fiş, fatura ve serbest meslek makbuzlarının verilmesine dair düzenleme yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan fiş ve fatura gibi belgelere ilişkin yeni karar

Bakanlığın hazırlamış olduğu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğe göre fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin 1 yıl içinde birden fazla kez verilmemesi ya da müşterilerin almaması halinde alıcı ve satıcıya ceza kesilecek.

Fatura düzenlememe, fiş kesmeme gibi durumlarda verilecek olan cezaların her bir tespiti için artırım yolu ile ceza kesileceği açıklandı.

Ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da farklı mahiyetteki belgelerin düzenlenmesi durumunda kesilecek cezalara ilişkin usul ve esasları belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ARTIRIMLI VERGİ CEZASI KESİLECEK

Buna göre, Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin 1 takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya her bir tespit için artırımlı şekilde vergi cezası uygulanacak.

Örneğin, fatura düzenlememede asgari ceza tutarı birinci tespitte 10 bin lira iken, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira, altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya kadar çıkacak.

BU DURUMDA CEZA KESİLMEYECEK

Belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri ve alıcı tarafından da vergi dairesinin bilgisine girmeden en geç 5 iş günü içerisinde bu durumun vergi dairesine bildirilmesi durumunda alıcıya ceza kesilmeyecek.

YÜZDE 50 ARTIRIMLI CEZA

Bakanlık, yaptığı açıklamasının devamında kayıt dışı faaliyetler için yüzde 50 artırımlı cezaların uygulanacağını ifade etti.

Aynı zamanda dijital ortamlardaki reklam, kiralama ve ilan gibi bilgilere ilişkin bildirim yapılmaması, eksik, yanlış ya da yanıltıcı olarak yapılması halinde her bir bilgi için ayrı olarak ceza kesileceği açıklandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER