Hazine ve Maliye Bakanlığı kolay vergi uygulama kapsamında genişlemeye gitti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medyadan içerik üretip gelir elde edenler için kolay vergileme imkanında genişlemeye gitti. Buna göre bakanlığın belirlemiş olduğu bazı kazançlar da basit usulde vergileme kapsamına dahil edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kolay vergi uygulama kapsamında genişlemeye gitti

Konuya ilişkin karar Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ başlığı ile 1 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

VERGİYE TABİ TUTULUYOR

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre sosyal medyada içerik üreticileri ile mobil uygulama içerik üreticileri için de vergileme usulleri güncelleniyor.

Buna göre, sosyal içerik üreticileriyle mobil uygulama geliştiricilerinin kazançları ticari kazanç kapsamında vergiye tabi tutuluyor. Vergilendirmede verimlilik, etkinlik ve vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bazı faaliyetler ve kazanç unsurları için daha basit vergileme yöntemleri belirlenebiliyor.

Bu kapsamda, sosyal içerik üreticilerinin kazançlarıyla mobil uygulama geliştiriciliği alanlarında faaliyet gösterenlerin elde ettikleri kazançlar, 1 Ocak 2022'den itibaren basit yöntemle vergilendiriliyor.

1 OCAK 2024’TEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Yapılan değişiklikle, vergilemede güvenliğin sağlanması ve gönüllü uyumun artırılması amacıyla kolay vergilendirme imkanından faydalanabileceklerin kapsamı 1 Ocak 2024'den geçerli olmak üzere genişletildi.

İnternet sayfası-sitelerinde ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaşılması suretiyle elde edilen kazançlar da kapsama dahil edildi.

İSTİSNADAN FAYDALANABİLECEKLER

Sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaşılması suretiyle elde edilen kazançlar gelir vergisinden istisna tutuluyor. Yapılan düzenlemeyle, söz konusu hizmetlerin sosyal ağ sağlayıcıları dışında internet sayfası-sitelerinde ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilmesi durumunda da istisnadan faydalanılmasına imkan sağlandı.

Fenomenler, ikametgahlarına bağlı olduğu vergi dairesinden, “193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi” alması gerekiyor. Açılan banka hesabı sonrasında hasılatın tamamı bu hesaba yatırılıyor. Bankalar bu noktada yapan ücret üzerinden yüzde 15 vergi kesintisi yaparak kesintiyi vergi dairesine iletiyor. Sistem bu şekilde ilerlediği zaman içerik üreticilerinin verdikleri vergi nihai vergi oluyor. Ayriyeten beyanname vermelerine de gerek olmuyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER