Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek vergi ve fiyat istikrarına ilik önemli açıklamalarda bulundu!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayi Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısında bir takım açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, vergi düzenlemesi ile ilgili çalışmaların olduğunu belirtirken, vergi ve fiyat istikrarına ilişkin de önemli açıklamalara yer verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek vergi ve fiyat istikrarına ilik önemli açıklamalarda bulundu!

Ülkemizde enflasyonla mücadele devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı İstanbul Sanayi Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısında önemli açıklamalarda bulunurken pek çok ekonomik konuda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek'ten vergi ve fiyat istikrarı açıklaması gelirken Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) ilişkin açıklamalarda yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konuşmasından konu başlıkları merak edilirken özellikle fiyat istikrarına ilişkin önemli açıklamalara yer verildi.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN EKONOMİYE İLİŞKİN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

‘’Dünyada özetle aslında göreceli olarak istikrarlı fakat düşük bir büyüme dönemindeyiz. Bunu yakın bir dönemde değişme ihtimali zayıf. Dezenflasyon devam ediyor. Finansal koşullar oldukça sıkıydı, gevşemeye başladı. Küresel ticarette korumacılık yeni normal ama tabi ki birtakım önemli trendlerle karşı karşıyayız.'' diyen Bakan Şimşek;

‘’Programın bazı temel hedefleri var. Ana hedef fiyat istikrarıdır. Çünkü fiyat istikrarının olmadığı bir yerde öngörülebilirlikte bahsedemezsiniz. Fiyat istikrarı bu programın özüdür. Fiyat istikrarını sağlayamazsak nitelikli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi asla olmaz.

İkinci hedefimiz makro finansal istikrar açısından önemlidir. Mali disiplinin tesis edilmesidir. Üçüncüsü sürdürülebilir bir cari açık.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek vergi ve fiyat istikrarına ilik önemli açıklamalarda bulundu!

Büyümede bir dengelenme ihtiyacı olduğu çok nettir. Sadece içeride ve dış kaynakla tüketerek büyümeyi sürdürmek mümkün değildir.

Yapısal reformlar ise bu programın olmazsa olmazıdır. Yapısal reformlar hedefleri gerçekleştirmede, kazanımların kalıcı hale getirilmesinde esas rol oynayacaktır. Programın temel çerçevesi budur.

Fiyat istikrarı neden önemli? Çünkü makro finansal istikrar ve öngörülebilirlik açısından gereklidir. Kaynakların spekülatif alanlar yerine nitelikli sanayiye, verimli alanlara etkin bir şekilde kanalize edilmesi için fiyat istikrarı gereklidir.

Dezenflasyon programının çerçevesi çok basittir. Fed enflasyonu nasıl indirdiyse, AB nasıl indirdiyse, Brezilya, Meksika nasıl indiriyorsa biz de öyle yapıyoruz. Parasal sıkılaşma var.

Esas istikrarsız büyüme enflasyonun yüksek olduğu dönemlerdir. Biz programı desteklemek açısından seçici kredi sıkılaştırmasına gittik, miktarsal sıkılaşmaya da gittik. Önümüzdeki dönemde çok daha destekleyici maliye ve gelirler politikası olacaktır.

Türkiye'de enflasyonun yer çekimine karşı mücadele edeceğine inanmıyorum, düşecektir.

Fiyat istikrarını sağlamak için bütçe açıklarının makul düzeyde tutulması lazım. Dezenflasyonu desteklemek için bütçe açığını sınırlamaya devam edeceğiz.'' dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek vergi ve fiyat istikrarına ilik önemli açıklamalarda bulundu! - Resim : 2

VERGİ TABANININ GENİŞLETİLECEĞİNİ DUYURDU

Bakan Şimşek, vergi tabanının genişletileceğini duyuran Bakan Şimşek, ‘’Daha düşük risk primi, daha yüksek kredi notlarına kavuşmasının önemli ön koşullarından biri mali disiplindir. Para politikasındaki normalleşme gelecek enflasyonu çıpalayacak düzeyde olacaktır.

Verginin tabanını genişleteceğiz, şu anda verginin hakkıyla alınmadığı alanlarda çaba göstereceğiz, şu anda çalışmalar var, düzenleme gerektiren ve gerektirmeyen hususlar var. 2024'te OVP'de öngördüğümüzün altında bütçe açığı ile kapatmak için elimizden geleni yapacağız.

Diğer bir hedefimiz KKM’den çıkıştır. KKM dezenflasyon ile mücadeleyi zorlaştırıyor. Kamunun üzerinde bir yük. Dolayısıyla buradan çıkış bizim bir hedefimizdir. Piyasaları bozmadan çıkacağız. Sabırla, zamanla, biz KKM’den çıkacağız. Ve çıkış başladı. Ağustosa göre çok ciddi bir düşüş var. Önümüzdeki dönemde devam edecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek vergi ve fiyat istikrarına ilik önemli açıklamalarda bulundu! - Resim : 3

Ekonomide dengelenme başladı. Dış talebin negatif etkisi yavaşlıyor. İç talepte de yumuşama var. Cari açık önce 40 sonra 30 milyar dolara doğru inecek. Dış ticaret açığı da 106 milyar dolara kadar indi bu da muhtemelen aşağı doğru bir trendde devam edecektir.

12 ay sonrası enflasyon piyasada yüzde 39 olacak diyor. Bizim hedefimizin biraz üzerinde ama hedefe yakınsamaya başladı. 50’nin üzerinde bekleyen yok. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Enflasyon düştükçe beklenen enflasyon ile hedeflerimiz arasında yakınsama çok daha güçlü bir şekilde devam edecektir.

Merkez Bankamızın brüt ve net rezerv birikimi mayıs ayına göre ciddi düzeyde. Rezerv birikimi hala bizim önemli hedeflerimizden bir tanesi.'' dedi.

Bu çerçevede çeşitli ekonomik verilere ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Şimşek, enflasyonda iyileşme olduğunun altını çizdi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER