Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genle Başkanı Mahmut Arslan önemli açıklamalarda bulundu. Arslan, yaptığı açıklamasında 4 çalışanın bir emekliyi finanse etmesinin iyi bir sistem olduğunu ancak bunun hiçbir zaman yakalanmadığını söyledi.
Arslan, Emeklilik Sisteminin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu’nun düzenlendiği basın toplantısına katılarak önemli açıklamalarda bulundu. EYT uygulaması devreye girmeden önce aktif pasif dengesinin 2,37 olduğunu, bu oranın geçen yıl 1,82’ye düştüğü belirtildi.
Sosyal güvenlik sistemine ciddi bir kaynak aktarılmadığını ifade eden Arslan, aktif pasif dengesini açıklarken sıkıntılı bir durum için çanların çaldığını söyledi.
“HAK-İŞ HEP YAPICI BİR ROL ÜSTLENMİŞTİR”
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Akademi tarafından Türkiye'deki emeklilik sisteminin sorun ve çözüm önerilerinin ele alındığı ‘Emeklilik Sisteminin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu'nu düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı. Arslan, HAK-İŞ Akademi'nin sosyal güvenlik sistemiyle ilgili aylık bağlama sisteminin enflasyonlu dönemdeki durumu, emeklilik sistemi ve sosyal güvenlik sisteminin içinde bulunduğu sorunlar ve çözümleriyle ilgili bir çalışma gerçekleştirdiğini kaydetti. HAK-İŞ olarak sosyal güvenlik sistemiyle ilgili pek çok platformda birçok sorunu gündeme getirdiklerine dikkati çeken Arslan, “Sosyal güvenlik sistemimizin içinde bulunduğu şartları iyileştirme konusunda HAK-İŞ hep yapıcı bir rol üstlenmiştir. Hep sorunun sadece ortaya konması değil, çözümlerini de birlikte ortaya koymuştur” açıklamasında bulundu.
OLUMSUZLUKLARA KARŞI ÖNEMLİ BAŞARILAR YAKALANDI
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 1999'da, 2008'de ve sonrasında yapılan bazı çalışmalarla bütün olumsuzluklara rağmen önemli başarılar da yakaladığını belirten Arslan, 2002 yılında yüzde 70'lerde olan Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamının 89'lara ulaştığını dile getirdi.
“CİDDİ BİR SIKINTIYI İŞARET EDİYOR”
Arslan, emeklilik sistemindeki aktif-pasif dengesine ilişkin ise, “Dünyadaki primli sistemlerde aktif-pasif dengesinin 4 çalışanın bir emekliyi finanse ettiği bir modelden bahsediyoruz. Fakat dünyanın hiçbir yerinde bu model 4'te bir değil. Olsa bu ideal bir şey. Evet, 4 tane çalışanın bir emekliyi finanse ettiği ideal bir sistem. Fakat bunu hiçbir zaman biz yakalayamadık. Bugün de sistemden önce yani bu EYT uygulaması yapılmadan önce 2020 yılında aktif-pasif dengemiz 2,37'ydi. Yani 2,37 çalışan bir emekliyi finans ediyor. 2023 yılında bu 1,82'ye düşüyor. EYT'den kaynaklı oldu. Dolayısıyla bizim 1,82 çalışanımız bir emekliyi finanse etmek zorunda. Bu da aslında çanların çaldığı ciddi bir sıkıntıyı işaret ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
Emekli olmadan çalışmaya devam eden kişilerin sistemde kaldığı sürece fazla maaş aldığını belirten Arslan, bu noktada emeklilik sisteminde köklü bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Daha fazla prim ödeyip daha az maaş verilen sistemin düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.