Genel Başkanı Arslan, bugünkü asgari ücret tespit komisyonunun yapısının, Türkiye gerçeklerini ve emekçilerin taleplerini karşılamadığını ifade etti. HAK-İş Konfederasyonu ile Ankara sosyal Bilimler Üniversitesi’nin iş birliği ile düzenlenen sempozyuma katılan Arslan, önemli açıklamalarda bulundu.
Asgari ücretin çözüme kavuşturulması gereken bir konu olmaya başladığını aktaran Arslan, ülkede asgari ücretin farklı bir boyuta ulaştığını dile getirdi. Öte yandan asgari ücretli çalışanların toplam çalışarak oranının yüzde 50 olduğunu belirten genel başkan, “biz biliyoruz ki istisnai bir ücret olmaktan asgari ücret Türkiye'den çıktı” ifadesini kullandı.
"BİZE VERMEDİĞİNİ SÖYLÜYORUZ"
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Biz bugün ki asgari ücret tespit komisyonunun yapısının, bu yapının oluşturduğu asgari ücretin Türkiye gerçeklerini emekçilerin taleplerini karşılamadığını ve bu yapının bizim arzu ettiğimiz asgari ücreti imkanını bize vermediğini söylüyoruz" dedi.
HAK-İŞ Konfederasyonu ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi iş birliğiyle 'Hukuki, Ekonomik ve Sosyal Boyutuyla Asgari Ücret' sempozyumu düzenlendi. HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmasında, asgari ücret tespit komisyonunda eksiklikler olduğunu vurguladı.
ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI GEREKEN BİR KONU OLDU
Arslan, asgari ücretin Türkiye'de çok farklı bir boyuta ulaştığını belirterek, "Gelişmiş demokrasilerde ve Avrupa Birliği'nde (AB) asgari ücret bir istisna ücrettir. Bu ücret çok az bir kesimi ilgilendirdiği için hiçbir zaman bizdeki kadar gündem oluşturmamıştır. Asgari ücret konusu daha geniş kitleleri ilgilendiren bir noktaya geldiği için bu konu artık tartışılması ve çözüme kavuşturulması gereken bir konu olmaya başlamıştır" ifadelerini kullandı.
ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLARIN TOPLAM ÇALIŞANLARA ORANI YÜZDE 50
Arslan, toplumun büyük bir bölümünün asgari ücrete muhtaç bırakıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bütün verileri dikkate aldığımız zaman asgari ücretli çalışanların toplam çalışanlara oranı yüzde 50 civarına ulaştığı söyleniyor. TÜİK ile Hazine ve Maliye Bakanlığının bizim önümüze koyduğu tespitler farklı rakamları gündeme getirse de biz biliyoruz ki istisnai bir ücret olmaktan asgari ücret Türkiye'den çıktı. Bir geçim ücreti ve toplumun asgari ücretle çalışanların oranı gösteriyor ki bu Türkiye'nin en büyük toplu iş sözleşmesi yapılıyor. Türkiye'nin en büyük iş sözleşmesinin yapıldığı ve buna adını veren asgari ücretin tabi ki endüstri ilişkiler açısından Türkiye'nin çalışma hayatı ile ilgili muhatapları açısından son derece önemli”
Açıklamasının devamında asgari ücret tespit komisyonunun emekçilerin taleplerini karşılamadığını aktaran Arslan, komisyon ile yaşanan sorunlara çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi. Asgari ücret tespit komisyonunun sürdürülebilir olmaktan çıktığının görüldüğü vurgulandı.