Güney Kore, Türkiye'yi Avrupa'da önde gelen ekonomik ortaklarından biri olarak değerlendiriyor

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, Türkiye'deki temasları kapsamında yer aldığı Ankara'da, Güney Kore-Türkiye ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu.

Güney Kore, Türkiye'yi Avrupa'da önde gelen ekonomik ortaklarından biri olarak değerlendiriyor

Ülkesi Güney Kore'den Türkiye'yi 8 yıl sonra ziyarette bulunan Bakan Park, "kan kardeşi ülke" olarak gördükleri Türkiye'ye yaptıkları ziyaretin anlamlı olduğunu, gelecek dönemlerde iki ülkenin stratejik ortaklığının çeşitli alanlarda daha da gelişeceğini belirtti.

aa-20230731-31806536-31806531-guney-kore-turkiyeyi-avrupadaki-en-onemli-ekonomik-ortaklarindan-biri-olarak-goruyor-64c76cefefb17.jpg

"Türkiye'de 160'a yakın Koreli şirket faaliyet gösteriyor"

Türkiye'yi ziyaret eden Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, Türkiye'de 160'a yakın Koreli şirketin bulunduğunu belirterek, "Türkiye, Güney Kore için Avrupa'daki en önemli ekonomik ortaklardan biri. Altyapı alanında iki ülke arasında Avrasya Tüneli ve 1915 Çanakkale Köprüsü gibi başarılı işbirliği örnekleri ortaya konuluyor." ifadelerine yer verdi.

Bakan Park, Türkiye'nin Kore Savaşı'na en çok asker gönderen 4. ülke olduğunu vurgulayarak, "Halkımız, Türkiye'nin fedakarlığını ve özverisini unutmayarak her zaman minnet duymaktadır, her iki ülke halkları da birbirini 'kardeş ülke' olarak tanır. Size bir örnek vermek gerekirse; depremden sonra Korelilerin, Türkiye'nin Seul Büyükelçiliğine yaptığı taziye ziyaretleri nisanın sonuna kadar devam etti." açıklamasını yaptı.

"Kardeş ülke" olarak ilişkileri dostluğa dayanan Türkiye ve Güney Kore'nin 2012'de stratejik ortaklık kurduğunu hatırlatan Bakan Park, Türkiye'de 160'a yakın Koreli şirketin faaliyet gösterdiğini aktardı.

870117.png

Karşılıklı güven

Bakan Park, Türkiye'nin, Güney Kore için Avrupa'da önde gelen ekonomik ortaklarından biri olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Altyapı alanında iki ülke arasında Avrasya Tüneli ve 1915 Çanakkale Köprüsü gibi başarılı işbirliği örnekleri ortaya konuluyor. Karşılıklı güven olmadan işbirliğinin mümkün olmadığı savunma sanayinde, Kore'den temin edilen güç grubu donanımlı Altay tankının teslim töreni, bu yılın nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda gerçekleştirildi."

thumbs-b-c-69dbe6701564ccb963009653e611fbac.jpg

6 Şubatta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ülkesinin deprem bölgelerine yönelik çalışmalarına da değinen Dışişleri Bakanı Park, depremden bu yana ülkesinin 5 milyon dolar değerinde insani yardım sağladığını bildirdi.

Park, Güney Kore'nin, depremzedelerin hızla günlük hayatlarına dönebilmesi için özel sektör ile toplam 2 bine yakın geçici yerleşim yeri yapmaya devam ettiklerini anlatarak, "Kore hükümeti, depremin verdiği hasarın üstesinden gelebilmesi, sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilir bir yaşamları olabilmesi için depremzedeleri desteklemeye devam edecek." ifadelerinde bulundu.

k9-ve-altay-tankini-ornek-450-2-41.webp

Türkiye ve Güney Kore arasında savunma sanayi işbirliği!

İstanbul'da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nı (IDEF'23) ziyarette bulunduğunu ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Park:

"İki ülke arasındaki savunma sanayi alanındaki işbirlikleri hakkında görüştük. Kore ve Türkiye arasında Altay zırhlı araç ve K9 gibi güzel işbirliği örnekleri var. Bu yıl fuara katılan Pungsan, I3system, FS gibi Kore savunma sanayi firmalarının gösterdiği ilgi de yüksekti. Kore ve Türkiye arasındaki savunma sanayi işbirliğinin geleceği parlaktır ve mevcut durumda aktif şekilde süren kara kuvvetleri arasındaki işbirliğinin deniz kuvvetlerine kadar genişlemesini ümit ediyorum." dedi. Ayrıca Park, Türkiye ile Güney Kore arasındaki serbest ticaret anlaşmasının dengeli işlemesi için tarafların işbirliğini artıracağını vurguladı.

2023 yılı Mart ayı itibari ile Koreli şirketlerin Türkiye'deki kümülatif yatırımının yaklaşık 3,8 milyar ABD doları olduğunu vurgulayan Park, bu yatırım miktarının istikrarlı şekilde arttığını söyledi. Park, kültüre yönelik yatırımın sanayiye yönelik yatırım kadar önemli olduğunu da belirterek, "Sadece Türkiye'de Kore kültürünün yaygınlaşması değil Türk kültürünün de Kore’de yayılarak iki tarafa faydalı olacak şekilde daha da gelişeceğine inanıyorum." ifadelerinde bulundu.

Öte yandan Türkiye'de kahvaltıda ekmeğe kaymak ve bal sürüp yeme fırsatı bulduğunu da belirten Park, "Tadı çok güzeldi. Son zamanlarda kaymak denemek için Türkiye’yi ziyaret eden gençler de var. Ben de Kore'ye dönünce kaymağı tanıtacağım." dedi.

SONRAKİ HABER