GSS prim borcu olanlar 1 Ocak'tan itibaren sağlık hizmeti alamayacak

Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan vatandaşların 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sağlık hizmeti alamayacağı öğrenildi. Konu ile ilgili CHP’nin Bölge Sağlık Bakanı Zeliha Aksaz Şahbaz yaptığı açıklamasında bu durumun acımasızlık olduğunu söyledi.

GSS prim borcu olanlar 1 Ocak'tan itibaren sağlık hizmeti alamayacak

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşların GSS borcunun olmaması gerektiği ifade edildi. Genel Sağlık Sigortası borcu olanların yılbaşından itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağı belirtildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Alpay Azap, yaptığı değerlendirmesinde bu durumda milyonlarca kişinin etkilenebileceğini ifade ederek, “Bu durum, çok sayıda kişinin sağlık güvencesinden yoksun kalmasına yol açmakta, sağlık hizmeti alamayanların sağlık ve yaşam haklarını ihlal etmektedir” açıklamasını yaptı.

YENİ GSS DÜZENLEMESİ OLABİLİR

Öte yandan TBMM gündemine gelecek olan düzenleme ile birlikte Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının ertelenebilmesi konusunda bir düzenleme yapılabileceği ifade ediliyor. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan, GSS prim borcu olanlar için daha önce yaptığı gibi yine süre uzatım kararı alması. Son olarak Cumhurbaşkanının almış olduğu kararla birlikte GSS prim borcu olanlar için hastaneden hizmet alma süresi 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılmıştı.

GSS AYLIK NE KADAR?

Yapılan son açıklamaya göre ülkemizde yaklaşık 9 milyondan fazla kişi Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanıyor. Brüt asgari ücretin yüzde 3’üne denk gelen bir miktarı aylık olarak ödemeleri gerekiyor. bu miktar 2024 yılı için 600 TL olarak açıklanmıştı.

Prim ödeme gücü olmayanlar ise gelir testi yaptırarak sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanıyor.

GSS PRİM BORCU NASIL SORGULANIR?

GSS prim borcunu e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. E-Devlet ekranına TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra arama ekranına GSS sorgulama yazarak prim borcunuzu ve tescil bilgilerinizi görebilirsiniz.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER