Fiş kesmeyen esnafa ve fişini almayan vatandaşa 10 bin TL ceza!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vergi denetimini arttırmak amacıyla yeni düzenlemeler devam ederken fiş kesmeyen esnafa ve fişini almayan vatandaşa vergi cezası dönemi başlıyor.

Fiş kesmeyen esnafa ve fişini almayan vatandaşa 10 bin TL ceza!

Vergi gelirlerini arttırmak ve vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturmalar devam ederken bu kapsamda fiş almayan ve kesmeyen esnaf ile vatandaşlara uyarı yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" kapsamında fiş kesmeyen esnaf ile alışverişte fişini almayan vatandaşlara yönelik olarak uygulanacak cezalar belli oldu.

ALIŞVERİŞTE FİŞ UYARISI: FİŞ KESMEMENİN VE FİŞ ALMAMANIN VERGİ CEZASI NE KADAR, PARA CEZASI KAÇ TL OLDU?

Resmi Gazete ile yayımlanan tebliğe göre fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bir takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya her bir tespit için artırımlı şekilde vergi cezası uygulanacak. Fatura düzenlememede asgari ceza tutarı 10 bin lira olacak. Ancak fatura düzenlememede birinci tespitte 10 bin lira olan asgari ceza tutarı, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira, altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya kadar çıkacak.

Bu nedenle alışveriş yapan kişilerin para cezası ödememek için mutlaka alışveriş yaptıktan sonra fişlerini istemeleri, esnafın da her alışveriş sonrasında fiş kesmesi gerekecek. Kurala uymayan kişilere ilk tespitte 10 bin TL para cezası ikinci tespitte ise 20 bin TL para cezası kesilecek. Kesilen para cezaları 100 bin liraya kadar yükselecek.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER