Eylül 2023 kira artış oranı belli oldu! Kiralara yüzde kaç zam yapılacak?

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından kira artış oranlarının ne kadar olacağı da gündemdeki yerini aldı. Eylül ayında kiralarda ne kadar zam yapılacağı merak konusu olurken rakamlar da hesaplandı.

Eylül 2023 kira artış oranı belli oldu! Kiralara yüzde kaç zam yapılacak?

Eylül 2023 kira artış oranı belli oldu! Kiralara yüzde kaç zam yapılacak? - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını 4 Eylül Pazartesi günü saat 10.00 itibariyle kamuoyuna duyurdu. TÜİK’in Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından kiralara yapılacak olan zam oranı merak konusu oldu.

Kiracı ve ev sahipleri ''Eylül 2023 dönemi kira artış oranı yüzde kaç oldu, kiralara yüzde kaç zam yapılacak?'' sorusuna yanıt aramaya başladı. Türkiye’de vatandaşların en büyük sorunu haline gelen kira artışları için TÜİK'in açıkladığı veriler gündem oldu.

TÜİK AĞUSTOS 2023 ENFLASYON VERİLERİNİ AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu, Ağustos ayının enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 58,94, aylık yüzde 9,09 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 49,41, aylık yüzde 5,89 arttı. Açıklanan enflasyon rakamları aynı zamanda kira zam oranını da etkiledi. Kira artış oranının hesaplanmasında kullanılan enflasyon rakamının değişmesi ile hesaplamalar yeniden yapıldı.

KİRA ARTIŞ ORANI YENİDEN HESAPLANDI

Kira artış oranının hesaplanmasında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bir sistem kullanılıyor. Kira zammı oranı için yapılan hesaplamada enflasyon rakamları dikkate alınıyor. Enflasyondan rakamlarında da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarına göre hesaplama yapılıyor. Son 12 aylık TÜFE oranı aynı zamanda o ay uygulanacak olan kira artış oranı oluyor. Her ay değişen kira artış oranı esasında konut kiralarını da etkiliyor. Ancak konut kiralarında yüzde 25 zam sınırlaması uygulandığından kira artış oranının konutlarda herhangi bir geçerliliği bulunmuyor. Bu durum eylül ayı içerisinde kira sözleşmesi yenilenecek olan iş yerleri ya da ilk kez ev kiralayacaklar için uygulanacak.

eylul-2023-kira-artis-orani-belli-oldu-kiralara-yuzde-kac-zam-yapilacak.jpg

Ağustos ayında uygulanan kira artış oranı Temmuz 2023 enflasyonunun açıklanması ile belli oldu. Mülk sahipleri Ağustos ayında kiraları en fazla yüzde 57,45 oranında artırabildi. TÜİK verilerine göre Eylül ayı kira artış oranı baz etkisi ile yüzde 56,28 oldu. Bu ay yenilenecek konut hariç kira sözleşmelerinde resmi kira zammı üst sınırı yüzde 56,28 olacak.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER