Evinde, ofisinde klima ve vantilatörü olanlar dikkat! Elektrik faturanızı ne kadar etkilediği hesaplandı

Bu sene Afrika sıcak hava dalgasının etkisinde kalan Türkiye rekor sıcaklık seviyelerine ulaşmıştı. Sıcaklık derecesinin termometrelerde neredeyse 40 dereceyi aşması bazı illerde rekor kırılmasına neden olmuştu.

Evinde, ofisinde klima ve vantilatörü olanlar dikkat! Elektrik faturanızı ne kadar etkilediği hesaplandı

Türkiye'de bu sene yaz ayları termometrelerde rekor derecelere ulaşırken bunaltıcı hava sıcaklıklarında vatandaşların dostu klimalar ve vantilatörler oldu. Klima ve vantilatör kullanımı hava sıcaklıklarının etkisi ile artarken hem evde hem de iş yerinde vatandaşlar klimanın önünden kalkmıyor. Peki klima ve vantilatör elektrik faturasını nasıl etkiliyor?

Bu sene Afrika sıcak hava dalgasının etkisinde kalan Türkiye rekor sıcaklık seviyelerine ulaşmıştı. Sıcaklık derecesinin termometrelerde neredeyse 40 dereceyi aşması bazı illerde rekor kırılmasına neden olmuştu. Elektrik faturasından isyan eden vatandaşların bilmesi gereken şeylerden birisi de klima ve vantilatör gibi yaz aylarında sık çalıştırdığımız elektrikli aletlerin faturaya yansıması oldu.

KLİMA NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Peş peşe gelen zamların ardından faturalar ve giderler derken beli bükülen vatandaşlar özellikle de son zamanlarda klima ve vantilatör etkisiyle faturaların daha da kabarık gelmesinden yakınırken klimanın elektrik faturası üzerindeki etkisi de merak konusu oldu. Peki sizce klima, vantilatör elektrik faturanızı nasıl etkiliyor?

alana-uygun-klima-secimi-1254x700.jpg

9.000 BTU A sınıfı bir klima, saatte yaklaşık 0,8 kW elektrik tüketir ve bu sürede yaklaşık 1,6 TL harcaması anlamına gelir. Günde 8 saat kullanıldığında klima günde 13 TL, sadece günün en sıcak saatlerinde 5 saat kullanıldığında günlük 8 TL, aylık olarak ise 410 TL olarak faturaya yansımaktadır.

Vantilatöre gelecek olursak, vantilatör klimaya göre çok daha az elektrik harcar. 24 saat açık kaldığı düşünülen bir vantilatör 24 x 75 üzerinden 1.800 W enerji harcamaktadır. Bu da 1.8 KW enerjiye tekabül eder. güncel enerji ücretlendirmesi Kilowatt başına 44 Kuruştur. Bu nedenle 1.8 x 0.44 üzerinden hesaplanırsa, bir vantilatör 24 saatte 79 Kuruş harcayacaktır.

SONRAKİ HABER