Ev sahiplerinin başı dertte! Bunu yapanlara ceza sürprizi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahiplerine yönelik vergi denetimlerini artırdı. Eksik beyanname veren ev sahiplerine işlem yapılacak.

Ev sahiplerinin başı dertte! Bunu yapanlara ceza sürprizi!

Türkiye’de ev sahiplerinin bir kısmı yüksek kira fiyatları ile gündem olsa da eksik beyanname vererek düşük tutarlarda vergi ödemesi yapıyorlar. Devletin bu nedenle kira gelir vergisindeki kayıpları önemli tutarlara ulaşabiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı yaklaşık 6 aydır ev sahiplerine yönelik inceleme yapıyor. Yapılan bu incelemede kusurlu oldukları tespit edilen ev sahiplerine 2024’te işlem yapılacak.

EV SAHİPLERİ DOĞRU BEYANNAME VERMEK ZORUNDA

Ev sahipleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı esasında önemli imkanlar sağlıyor. Yıllık kira geliri bir sonraki yıl beyanname olarak veriliyor. Bu kira gelirinin belirli bir kısmı ise vergi istisnasında değerlendiriliyor. Eğer istisna tutarı aşılırsa o zaman ev sahibine vergi çıkıyor. Kira gelir vergisini eksik beyan bildirerek düşük ödeyen veya hiç ödemeyen ev sahipleri devletin vergi gelirini düşürüyorlar. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın beklenen adımı Ocak ayında atacağı bildirildi.

KİRA SÖZLEŞMELERİ İNCELENDİ!

Ev sahiplerinin kiracılar ile yaptıkları kira sözleşmeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın müfettişleri tarafından incelenmeye alındı. Çapraz inceleme ile eksik vergi ödeyen ev sahipleri tespit edildi. Bu konuda kiracıların bilgisine de başvurulurken ev sahipleri kısa bir süre içerisinde vergi cezası sürprizi ile karşılaşabilecekler.

2023’ÜN KİRA GELİRİ 2024’TE VERGİLENDİRİLECEK

Uygulanan vergi sistemi gereği ev sahipleri elde ettikleri kira gelirinin vergisini bir sonraki yıl ödüyorlar. 2023 yılında da kira geliri ile elde edilen kazanç 2024 yılında vergilendirilecek. Bunun için de ev sahiplerinin beyanname vermesi gerekecek. 2023 yılında ise ev sahiplerinin 2022 kira gelir vergisini ödemiş olmaları gerekiyor. Ödemeyen veya eksik ödeyenler hakkında işlem yapılacak.

EV SAHİPLERİNE CEZA VERİLECEK!

Ev sahiplerine yönelik yapılacak uygulamada eksik vergi beyan edenler eğer tespit edilirse eksik ödedikleri vergiyi faiziyle ödeyecekler. Bununla da kalmayacaklar bunun üzerine bir de vergi kaybı cezası ödeyecekler. Böylece ev sahipleri hiç hesapta olmayan ödemeler ile karşılaşacaklar.

SONRAKİ HABER