Ev sahiplerine ve kiracılara verilecek cezaların tutarları Resmi Gazete'de yayımlandı!

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından “Gelir Vergisi Genel Tebliği” yayınlanırken elden kira ödemesi yapanlara verilecek vergi cezalarında yeni tutarlar ilan edildi.

Ev sahiplerine ve kiracılara verilecek cezaların tutarları Resmi Gazete'de yayımlandı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “Gelir Vergisi Genel Tebliği” bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan tebliğe göre kira ödemelerinin elden yapılması durumunda hem gayrimenkul sahiplerine hem de kiracılara uygulanacak yaptırımlar belirlendi. Elden kira ödemesi yapılması da bunun kabul edilmesi de vergi cezası uygulanmasını gerektirecek.

ZORUNLULUK GETİRİLDİ

Bundan sonra kira ödemelerinin bankalar veya PTT yoluyla yapılması bir zorunluluk haline geldi. Yayımlanan tebliğde, “Konutlarda ve iş yerlerinde, konutunu ve iş yerini kiraya verenler ve bunları kiralayanların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunludur.” ifadelerine yer verildi.

Kira ödemelerinin bankalar ve PTT aracılığı ile yapılması bir zorunluluk haline getirildi ve bu konuda herhangi bir istisna uygulanmayacak. Buna rağmen elden kira ödemesi yapanlara ilişkin uygulanacak cezalar da tebliğin devamında açıklandı.

ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI KESİLECEK

Elden kira ödemesi yapan ve alanlara yönelik özel usulsüzlük cezası verilecek. Verilecek cezanın tutarı ise kişinin hangi kategoride bulunduğuna göre değişebilecek. Bunun için de şu kategoriler uygulanacak:

“- Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 20.000 Türk lirasından,

- İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10.000 Türk lirasından,

- Yukarıda yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 5.000 Türk lirasından,

az olmamak üzere işleme konu tutarın %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.”

5 GÜNLÜK SÜRE VERİLECEK

Elden kira ödemesi yapanlar için bir çeşit pişmanlık uygulaması da yapılacak. Elden kira ödemesi yapılan günden itibaren 5 iş günü içerisinde bunun ilgili vergi dairesine bildirilmesi durumunda ödemeyi yapan kişi adına özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI KADAR HER YIL ARTACAK

Elden kira ödemelerine yönelik uygulanacak olan cezalar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle bu tutarlara zam uygulanarak yeni tutarlar belirlenecek.

SONRAKİ HABER