Ev, arsa alacaklar dikkat! Bunu yapanın parası çöpe gidiyor!

Gayrimenkul yatırımı oldukça cazip olmaya devam ederken bu yatırımı yaparken yapılan bazı hatalar finansal felaket ile sonuçlanıyor. Ev, arsa alırken en çok yapılan hata ne?

Ev, arsa alacaklar dikkat! Bunu yapanın parası çöpe gidiyor!

Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı insanlar paralarını enflasyona karşı korumakta büyük bir sıkıntı yaşamaya başladılar. Döviz, altın, borsa enflasyonun altında kazandırırken mevduat faizleri de enflasyonun altında getiri ile cazip olmaktan çıktı. İnsanlar da yeniden gayrimenkule yönelmeye başladılar. Ancak gayrimenkul yatırımı yaparken çok dikkatli hareket edilmezse kişilerin paralarının büyük kısmı çöpe gidebiliyor. Sık sık yapılan bazı hatalar ile gayrimenkul yatırımı felaket ile sonuçlanıyor.

HİSSELİ TAPU ALIRKEN DİKKAT!

Gayrimenkul fiyatlarının yükselmesinden dolayı çoğu kişi müstakil bir gayrimenkul yatırımı yapmak yerine hisseli bir gayrimenkulden hisse payı satın alabiliyorlar. Bu hem bedeli küçük bir yatırım oluyor hem de enflasyon karşısında yatırımcıları koruyabiliyor. Ancak bunun bazı sakıncaları ve riskleri bulunuyor. Bu da hisseli tapuların bazı özelliklerinden kaynaklanıyor.

Hisseli tapuların hisseli paylarının satışlarında hisse sahibi diğer ortaklara önalım hakkı veriliyor. Bu önalım hakkının kullanılmasına izin verilmeden üçüncü kişilere satış yapılması bu satışı tapu devri olsa bile kusurlu yapıyor. Ortaklar üçüncü kişilere satılan hisse paylarını mahkemeye başvurarak geri alabiliyorlar. En can alıcı hata da bu aşamada yapılıyor.

Tapu devrinde daha az masraf ödemek için çoğu zaman gayrimenkulün gerçek satış bedelinin dışında bedeller tapuya satış bedeli olarak bildiriliyor. Bu şekilde alıcı ve satıcı daha az tapu masrafı ödüyorlar. İşte hisseli tapu da bu şekilde satılmışsa ve tapuda satış bedeli düşük gösterilmişse üçüncü kişilerden mahkeme marifetiyle hisse payları geri alındığında tapuda gösterilen bedel esas alınıyor. Ortaklar bu bedeli ödeyerek hisse payını devralabiliyorlar. Yüksek bedel ödeyerek hisse payını alan üçüncü kişilerin ellerinden tapuları alındığı gibi ödedikleri paranın bir kısmı da çöpe gidiyor. Bu hata nedeniyle gayrimenkul yatırımı yaparken parasının büyük bir kısmından olan çok sayıda kişi var.

NASIL TEDBİR ALINMALI?

Hisseli gayrimenkul satın alınacaksa satıcının diğer ortaklara satın alma teklifi yapmış olmalarına dikkat edilmesi gerekiyor. Noter üzerinden diğer ortaklara bildirim gönderilmeli ve bu haklarını kullanmamış olmaları gerekir. Buna emin olmadan satış işlemi gerçekleşirse risk çok büyük olabiliyor.

SONRAKİ HABER