Ev alacaklara müjde! Fiyatlar düşüyor, mülk sahipleri fiyatları geri çekmeye başladı

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Hakan Akdoğan konut piyasası ile ilgili merak edilenleri cevapladı.

Ev alacaklara müjde! Fiyatlar düşüyor, mülk sahipleri fiyatları geri çekmeye başladı

Son 1 yıldır düzenli şekilde artan konut fiyatları özellikle seçimlerden sonra zirveyi gördü. Ev alamaya hazırlananların zorlanması ile birlikte şikayetler arttı ve fiyatların daha ne kadar artacağı merak konusu oldu.

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Hakan Akdoğan konut piyasası ile ilgili merak edilen soruları cevapladı. Konut piyasasında artan fiyatlar yerini düşüşe bıraktı.

screenshot-21.jpg

FİYATLARDA GERİLEME MEVCUT

Konut fiyatları ile ilgili şikayetler artmaya devam ederken Akdoğan'dan ev alacaklara müjdeli haber geldi. Akdoğan yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Dolar kuru seçim sürecinden önce 20 TL bandında gezerken bugün yüzde 20-30 seviyesinde artış gösterdi.

Örnek vermek gerekirse 3 milyon TL’lik gayrimenkulü sattığınızda 100 bin dolar ediyorken, şu anda 100 bin dolara daha büyük bir daire alabiliyorsunuz. Gayrimenkulün artış hızı yavaşladı. Pazarda kalma süreleri de uzadı. Bu fiyatların TL bazı geri gelmesinden değil, doların performansı karşısında bir gerilemedir.

screenshot-20.jpg

DÜŞÜŞLER GÜNDEN GÜNE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Konutlarda da köpük fiyatlar olduğunu söyleyen Akdoğan, "Şu anda konutlarda düşüşler yüzde 5 ile yüzde 15 bandında değişebiliyor. Yükselen konut fiyatları var ancak bunlar köpük bazlı, doğru fiyat tespiti yapılmamış yüksek fiyattan pazara girmiş gayrimenkullerde gerileme var." dedi.

YATIRIMCILAR ARTIK DÖVİZ VE ALTINA YATIRIM YAPIYOR

Gayrimenkul belli bir doygunluğa oluştuktan sonra yatırımcı ilgisi döviz ve altına kaydı. O yüzden insanlar bu tür yatırım araçlarına yöneldiler. Döviz kurları da olması gereken seviyeye ulaşınca 7-8 ay içerisinde dövizin gayrimenkulden daha yüksek artış kaydetmesiyle gayrimenkulde dolar bazlı gerileme oldu.

screenshot-18.jpg

MÜLK SAHİPLERİ FİYATLARI DÜŞÜRMEYE BAŞLADI

TL bazlı bakıldığında geri çekilme yok. Ancak yüksek fiyattan pazara girmiş olanlar, ‘yüksek fiyattan bir şansımı deneyim’ diyen mülk sahipleri fiyatlarını piyasa koşullarına uygun bir şekilde geri çekti. Düşüş aslında şişen fiyatların geri çekilmesi şeklinde gerçekleşti.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER