Erken emeklilik piyangosu o gruba vurdu! 1800 gün erken emekli olunacak formül bulundu

Belirli yıllar boyunca çalışan her birey emeklilik hakkı elde ederek devletten maaş alıyor. Emekli olarak çalışma hayatını sonlandırmak üzere bazı şartları tamamlaması gereken bireyler de erken emekliliğin yollarını arıyor.

Erken emeklilik piyangosu o gruba vurdu! 1800 gün erken emekli olunacak formül bulundu

Erken emeklilik piyangosu o gruba vurdu! 1800 gün erken emekli olunacak formül bulundu - Ülkemizde emeklilik sistemi ile çalışma bireyler çalışma hayatlarına devam ediyor. Emekli olabilmek için hayatının belli bir dönemini sigortalı bir çalışan olarak geçiren bireyler, emekli olacakları gün için de bekleyişlerini sürdürüyor. Erken emeklilik konuları gündeme gelirken Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) seçimlerin ardından ilk torba yasa için çalışmalara başlandığı öğrenildi.

TBMM 1 Ekim 2023 tarihine kadar tatil süresine devam edecekken vatandaşlar da seçimin ardından erken emeklilik için gündeme gelecek konuları merak etmeye başladı. 1 milyon kişinin erken emekli olması için çalışma yapıldığı bildirilirken erken emeklilik için iki reformun gündeme geleceği kaydedildi.

ERKEN EMEKLİLİĞİN ÖNÜ AÇILACAK

BAĞ-KUR kapsamında bulunan vatandaşların 7 bin 200 prim günü ile emekli olmasının önü açılacak. Öte yandan bir diğer reform ise ev kadınları ve anneler için yapılacak. TBMM'de emeklilik reformunu içeren yeni torba yasa için mesaisinin devam edeceği bildirilirken BAĞ-KUR’luları ilgilendiren kritik adımların atılacağı da gelen bilgiler arasında yer aldı. Geçtiğimiz aylarda Sabah'ın haberine göre prim düşürülmesi ve yaş şartıyla ilgili yeniliklerin torba yasa ile hayata geçirileceği öğrenilirken Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması ve emeklilik konularının da 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren görüşülmesi bekleniyor.

erken-emeklilik-piyangosu-o-gruba-vurdu-1800-gun-erken-emekli-olunacak-formul-bulundu-001.jpg

Emeklilik reformu kapsamında yapılacak çalışmalarla BAĞ-KUR'lular arasında bulunan küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon vatandaşın prim gün şartını 9 binden 7 bin 200'e çekecek çalışmayı tamamlayacak. Söz konusu çalışmayı ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hazırlayacak. EYT'liler arasında bulunan BAĞ-KUR'lu kadınlar 20 yıla denk gelen 7 bin 200 gün, erkekler ise 25 tam yıla denk gelen 9 bin günü tamamladığında emekli olma hakkı elde ederken TBMM'ye sunulacak yeni çalışma ile birlikte BAĞ-KUR kapsamına giren EYT'li erkekler için bu süre 7 bin 200 güne inmiş olacak.

erken-emeklilik-piyangosu-o-gruba-vurdu-1800-gun-erken-emekli-olunacak-formul-bulundu.jpg

Düzenlemenin hayata geçmesi ile kadın ve erkek sigortalılar eşitlenmiş olacak. Söz konusu iddiaların 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren netlik kazanması beklenirken TBMM'den çıkacak karar bekleniyor. Düzenlemenin hayat geçmesiyle toplamda 1 milyon kişinin emeklilik hakkı elde edeceği tahmin ediliyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER