Enflasyon açıklandı rakamlar değişti! Memur ve emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

Ağustos ayı enflasyon rakamları son dakika açıklandı. TÜİK tarafından 4 Eylül tarihinde açıklanan verilerle rakamlar belli oldu. Enflasyon rakamlarının TÜİK tarafından açıklanmasının ardından emekli ve memur maaş zamları için yeni hesaplama belli oldu.

Enflasyon açıklandı rakamlar değişti! Memur ve emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

Enflasyon açıklandı rakamlar değişti! Memur ve emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak? - Enflasyon verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ayın 3'ünde ilan ediliyor. Ağustos ayı verilerinin 3 Eylül günü açıklanması beklenirken bu tarihin hafta sonuna denk gelmesi sebebiyle Ağustos 2023 enflasyon oranlarının 4 Eylül Pazartesi günü saat 10.00'da ilan edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayı enflasyon oranları; Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %58,94, aylık %9,09 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %49,41, aylık %5,89 arttı. Bununla birlikte emekli ve memur maaşları için hesaplamalar yeniden yapıldı. Türkiye’de enflasyon rakamları milyonlarca emekli ve memurun gündeminde yer alıyor. Enflasyon rakamları üzerinden emekli ve memur maaşlarına yapılacak olan Ocak 2024 zammı hesaplaması yapılıyor.

İKİ AYLIK ENFLASYON VERİSİNİN ARDINDAN RAKAMLAR DEĞİŞTİ

Maaşlara zam olarak yansıyacak olan enflasyon rakamları aylık olarak belli oluyor. Yılın ikinci yarısında temmuz ve ağustos ayı enflasyon verileri belli oldu. Temmuz ayında TÜFE oranı artışı yüzde 9,49 olarak açıklandı. Ağustos 2023 döneminde TÜFE oranı yüzde 9,09 olarak açıklandı. İki aylık toplam enflasyon farkı ise yüzde 18,58 oldu.

Hem emekli hem de memur maaşlarına zam olarak yansıyacak olan kesin oran şu yüzde 18,58’i buldu. Bu rakamın üzerine 2023 yılı sonuna kadar 4 aylık daha enflasyon verisi eklenecek ve kesin zam oranı netlik kazanacak.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞ ZAMMI YÜZDE KAÇ OLACAK?

Emeklilerin maaşlarına yapılacak olan zammın hesaplaması enflasyon rakamları üzerinden yapılıyor. 2023 yılındaki son 6 aylık enflasyon oranı kadar emekli maaşlarına zam uygulanıyor. Şu ana kadar emeklilerin yüzde 18,58 oranında zammı netleşti. Bu oranının üzerine yıl sonuna kadar çıkacak olan enflasyon da eklenecek ve emekli maaş zammı netleşecek. Beklentilere göre emekli maaş zammı Ocak 2024 tarihinde yüzde 40'a ulaşacak.

Temmuz ayında memurlara uygulanan yüzde 6 oranındaki toplu sözleşme zammı enflasyondan çıkarılarak memur ve memur emeklilerine uygulanacak olan enflasyon farkı bulunuyor. Bu enflasyon farkı Ocak 2024’te toplu sözleşme zammının üzerine eklenerek maaş zamlarının tutarı hesaplanacak.

İki aylık enflasyon farkı yüzde 18,58 olurken yüzde 6’lık Temmuz zammı çıkarılarak memurların enflasyon farkının yüzde 12,58 olacak. Memurlara Ocak ayında yapılacak olan yüzde 15 toplu sözleşme zammı da buna eklendiğinde şu kesinleşen zam oranı yüzde 27,58 oldu.

Söz konusu zam oranları aralık ayına kadar açıklanacak olan enflasyon verilerinin ardından belli olacak.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER