Emlakta yetki belgesi olmadan ilan verenlere 158.460 TL para cezası kesilecek

Emlakta yetki belgesi için Ticaret Bakanı Bolat önemli açıklamalarda bulunurken mevzuata uymayan kişilere 158 bin 460 TL para cezası kesileceğini duyurdu.

Emlakta yetki belgesi olmadan ilan verenlere 158.460 TL para cezası kesilecek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yapmış olduğu açıklama ile Emlakta Yetki Belgesi için bilgilendirmede bulunurken taşınmaz ticareti hakkında yeni düzenlemeleri ve yasal yaptırımları hatırlattı. 15 Eylül tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) Türkiye genelinde 1 Ocak 2025 tarihinden sonra ise zorunlu olacak.

Bu tarihten sonra düzenlemeye uymayan kişilere para cezası kesilecek. Düzenleme son dönemde artan kapora dolandırıcılığı ve spekülatif ilanlarla fiyatların yukarıya çekilmesi gibi olumsuzlukları ortadan kaldırması amacıyla gerçekleştirildi. Emlak ilanları bundan sonra e-Devlet üzerinden taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci hısımları veya eşi tarafından sistem üzerinden yetki verilen emlakçılar tarafından verilebilecek.

TİCARET BAKANLIĞI DENETİMLERİ ARTTIRACAK!

Bolat, "Düzenlemeyle ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesini, sahte, aldatıcı ilanların ve bunların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Uygulamaya geçişin hem vatandaşlar hem de sektör paydaşları için kademeli şekilde gerçekleşeceğini vurgulayan Bolat, "EİDS'nin devreye alınması sonrasında ilanlar Bakanlığımızca sıkı şekilde takip edilecek, mevzuata aykırı hareket edenler hakkında her bir aykırılık için 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek." diye konuştu.

Söz konusu denetleme sosyal medya üzerinden verilen ilanlar içinde geçerli olacak. Düzenleme 15 Eylül tarihi itibariyle başlarken, düzenleme 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle tüm Türkiye genelinde zorunlu olacak. Yetki belgesi olmayan emlakçılar ilan veremeyecek. Yetkilendirme ise e-Devlet üzerinden yapılacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER