Emeklilik yaşında 4 yıl indirim! SGK açıkladı, prim desteği de verilecek!

SGK tarafından bazı sigortalıların erken emekli olmalarının sağlanacağı bildirildi. SGK hangi sigortalılara erken emeklilik hakkı veriyor?

Emeklilik yaşında 4 yıl indirim! SGK açıkladı, prim desteği de verilecek!

Türkiye’de çalışma hayatı oldukça yorucu olabiliyor. Uzun yıllar çalışanlar ise erken emekliliğin yollarını araştırıyorlar. Şu anda kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşından önce emekli olamıyorlar. EYT kapsamına girmeyenler için geçerli olan bu yaş şartı emeklilik sürecini uzatabiliyor. SGK’nın erken emeklilik koşulları bundan dolayı sürekli araştırma konusu yapılıyor. SGK gerçekten erken emeklilik imkanı sağlıyor mu?

ERKEN EMEKLİLİK HAKKI KİMLERİN VAR?

SGK sisteminde erken emekliliğin bir hak olarak uygulanabilmesi için gerçekten çok özel koşulların yaşanması gerekiyor. En çok bilinen ise malulen emeklilik oluyor. Bu büyük bir hastalık yaşayan veya kaza geçiren çalışanları kapsıyor. Onların dışında erken emeklilik imkanı ise sadece çalışan annelere o da çok özel koşullarda verilebiliyor.

ÇALIŞAN ANNELER HANGİ ŞARTLA ERKEN EMEKLİ OLABİLİRLER?

Çalışan annelerin erken emekli olabilmeleri için bir hak bulunuyor ama bunun için bahsedildiği gibi çok özel bir koşul aranıyor. Eğer erken emekli olunacaksa çalışan annenin bir başkasının bakımına muhtaç olacak derecede engeli olan engelli çocuğunun olması gerekiyor. Bu koşulu sağlayan çalışan annelerin erken emekli edilmeleri bizzat SGK sistemi tarafından hem teşvik ediliyor hem de destekleniyor.

NASIL EMEKLİ OLUYORLAR?

Bir başkasının bakımına muhtaç engelli çocuk sahibi çalışan annelerin emekli olabilmeleri için çok özel uygulamalar yapılıyor. Öncelikle bu çalışan annenin toplam prim gün sayısına bakılıyor. Bu prim gün sayısının dörtte biri kadar SGK prim desteği veriyor. Daha açık bir ifade ile 5000 prim günü olan bir çalışan annenin primlerine SGK da 1250 prim günü ekliyor ve toplam prim gün sayısı 6250’ye yükseliyor.

SGK’nın bu kapsamda bulunan çalışan annelere sağladığı destek sadece prim katkısı olmuyor. Bu kişilerin bir de emeklilik yaşında indirim uygulanıyor. Bunun da formülü belli oldu. Çalışan annelerin toplam prim gün sayısının dörtte biri kadar emeklilik yaşında indirim yapılıyor. Örneğin 6000 prim günü olan çalışan anne 1500 gün prim desteği alabildiği gibi emeklilik yaşı da 1500 gün düşüyor. Bu da 4-5 yaş erken emeklilik anlamına geliyor.

SONRAKİ HABER