Emeklilik yaşı yükselecek mi? Kademeli emeklilik ne zaman uygulanacak?

Gündemin önemli konularından biri olan emeklilikle ilgili yeni düzenlemeler ele alınmaya devam ediyor. Son günlerde emeklilik yaşının yükselmesi ve kademeli emekliliğin gelebileceği üzerine konuşulmaya başlandı.

Emeklilik yaşı yükselecek mi? Kademeli emeklilik ne zaman uygulanacak?

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2008 sonrası sigortalı olanların emeklilik hesaplamasında değişiklik yapılacağına yönelik açıklamada bulunmuştu. Sonrasında ise AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli aylığının 12.500 TL’ye yükseltilmesini içeren vergi paketi TBMM Başkanlığı’na sunarken emeklilik sistemiyle ilgili kapsamlı bir değişiklik yapılacağına dikkat çekmişti. Bunun üzerine milyonlarca emekli, emeklilik yaşının yükselip yükselmeyeceğini, kademeli emekliliğin ne zaman uygulanacağına yönelik aramalar yapmaya başladı. İnternet üzerinde emeklilik yaşı yükselecek mi? Kademeli emeklilik ne zaman uygulanacak? gibi aramalar yapılıyor.

EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELECEK Mİ?

Emeklilik yaşı yükselecek mi? Kademeli emeklilik ne zaman uygulanacak?

Emeklilik yaşı yükselecek mi? Bu sorunun cevabı geçtiğimiz günlerde yanıt buldu. Sosyal güvenlik sisteminde değişiklik yapılırken, emeklilik yaşının kademeli olarak 65'e çıkacağı ifade edildi. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar için yaş şartı kaldırılmıştı. Ancak, 1999-2008 arasında sigortalı olan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilecekler. 2008 sonrası sigortalı olanlar ise kademeli olarak 65 yaşında emekli olabilecekler.

KADEMELİ EMEKLİLİK NE ZAMAN UYGULANACAK?

Kademeli emeklilik ne zaman uygulanacak? Gündemde olan bir diğer konu olan kademeli emeklilikle ilgili soru işareti de kaldırılıyor. Sosyal güvenlik sisteminde değişiklik yapılırken emeklilik yaşında bir artış beklenmiyor. Çünkü emeklilik yaşı kademeli olarak önümüzdeki süreçte 65’e yükselecek. Şu an çalışma hayatında olan bazı kişiler için emeklilik yaşı 65’e çıkmış bulunuyor.

Buna göre İlk defa sigortalı çalışmaya 30 Nisan 2008 tarihinden sonra başlayanlar 31 Aralık 2035 tarihine kadar 4/1-a (işçi) statüsünde 7200 prim gününü, 4/1-b (esnaf) ve 4/1-c (memur) statüsünde çalışanlar ise 9000 prim gününü tamamladıkları takdirde kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilecekler.

Söz konusu prim gününü 2035’ten sonra tamamlayanların emeklilik yaşı ise geciktikleri her 2 yıla karşılık bir yıl artacak. Prim gününü 1 Ocak 2044’ten sonra tamamlayan erkekler ile 1 Ocak 2048’den sonra tamamlayan kadınlar 65 yaşında emekli olabilecekler.

İlk defa sigortalı çalışmaya 2019 yılında başlayan erkekler esnaf ve memur statüsünde hiç ara vermeden 25 yıl (9000 gün) çalıştıklarında 9000 prim gününü 2044’te tamamlayacaklar. 2024 yılında çalışmaya başlayan erkekler de işçi statüsünde hiç ara vermeden 20 yıl (7200 gün) çalıştıklarında prim gününü yine 2044’te tamamlayabilecekler. Her iki gruptaki erkekler 65 yaşında emekli olacaklar.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER