Özellikle de EYT yasası sonrasında emeklilik sisteminde sıkıntılar yaşandığı iddiaları gündeme gelmeye başlamıştı. Son dönemde AK Partili pek çok isim tarafından emeklilik sistemi konusunda yapılan açıklamalar yeni bir düzenleme sinyali olarak alınmıştı. Emeklilik sisteminde reform paketi için çalışmaların sona geldiği ve 2024 senesi bitmeden devreye alınacağı ve 2025 senesi bitmeden de uygulamaya alınacağı iddia edildi
TÜRKİYE'DE EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞİYOR MU, EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELECEK Mİ?
Emeklilik sisteminde kalıcı değişikliklerin hayata geçirilmesini öngören reform paketi 2024 yılı bitmeden devreye alınacak. Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması için yeni sigorta başlangıcı yapılanların makul bir yaşa kadar çalışması zorunlu olacak. Bu sigortalılar, tamamlayıcı emeklilik sisteminde yapılacak değişiklikle daha rahat bir emekli hayatı yaşayacak.
Emekli aylıkları da sigorta prim günü esasına dayalı olduğu için en düşük emekli aylığı ve kök aylık gibi kavramları yaşamadan emeklilik hayatı sürecekler. Ekonomi yönetiminin bir süredir üzerinde çalıştığı yeni emeklilik sistemi ve tamamlayıcı emeklilik modeli yasama yılı tamamlanmadan Meclis gündemine gelecek. Paketle, yeni sigorta başlangıcı yapılan çalışanların ileriye dönük hakları belirlenecek. Aynı zamanda mevcut emeklilerin sorunlarına da yönelik çözüm önerileri getirilecek.
Yeni sistemin devreye girmesiyle emeklilik yaşları da kadınlarda 60 erkeklerde 65 yaş zorunlu hale gelecek. Bu zorunluluk yasa yürürlüğe girdikten sonra işe giren kişileri kapsayacak. Ortalama bir tahmin yapmak gerekirse 2000 senesi ve sonrasında doğanlar bu yasaya tabi olacaklar. Mevcut çalışanlar için ise tamamlayıcı emeklilik sistemi üzerinde çalışmalar yapılacak.