Türkiye’de uygulanan emeklilik sistemi ile ilgili olarak detay bilgiler kişilerin emeklilikleri üzerinde etkili oluyor. Bu çerçevede vatandaşlara verilen bazı hakların kullanılması ile daha erken bir vakitte emekli olma imkanı sağlanıyor. Bu imkanların başında da borçlanma yoluyla emekli olma geliyor. Bu yolu tercih edecek olanların hesaplamaları çok dikkatli yapmaları gerekiyor.
BORÇLANARAK EMEKLİLİK NASIL OLUYOR?
Sigortalıların emeklilik koşullarında bir değişiklik yapmak mümkün değil. Ancak bu koşullar içerisinde yer alan prim gün sayısına kısmi olarak müdahale edilebiliyor. Sigortalılık süresi ve emeklilik yaşı gibi emeklilik koşullarını yerine getirmelerine karşın prim gün sayısı şartını tamamlamayanlar için borçlanarak emekli olmak gibi bir durum olabiliyor. Eğer borçlanma hakkı varsa kişi ihtiyacı olan gün sayısı kadar borçlanma primi ödeyerek emeklilik koşullarını hiç beklemeden tamamlayabiliyor. Bu şekilde bu kişiler hemen emekli olma hakkına sahip oluyorlar.
HERKESE HAK VERİLMİYOR
SGK’nın borçlanma hakkını herkese tanımladığı gibi bir uygulama bulunmuyor. Bu hak belirli koşullarda bazı sigortalılara veriliyor. Erkeklerin askerlik borçlanması ve kadınların doğum borçlanması yapmaları gibi bu imkanlar kullanılabiliyor. Borçlanma hakkı kaç gün ise o günün üzerine çıkılamıyor. Dolayısıyla herkesin borçlanarak direkt olarak emekli olma hakları doğmayacaktır. Bu durum kişiden kişiye değişecektir.
BORÇLANMA MALİYETİ NE KADAR?
SGK borçlanması için maliyet araştırması da yapılıyor. Bu maliyet belirli aralıklarla değiştiği için sosyal güvenlik uzmanları zaman zaman vatandaşları acele etmeleri konusunda uyarıyorlar. SGK borçlanma maliyetinin belirlenmesinde asgari ücret esas aşınıyor. Asgari ücrete 2026 yılına kadar zam yapılmayacağı için bu maliyet yükselmeyecektir. Bu açıdan borçlanma işlemi yapacak olanları bekleyen bir risk bulunmuyor. Borçlanma priminin alt sınırı 277 TL olarak uygulanıyor. Her bir gün için SGK’ya en az 277 TL ödenmesi gerekiyor. 1 yıl borçlanma yapacak olanlar SGK’ya 99.720 TL ödeme yapmaları gerekiyor. Bu şekilde prim gün sayılarına 360 gün eklenmiş oluyor.
KAÇ GÜN LAZIMSA O KADAR BORÇLANIN UYARISI!
Emekli olmak için borçlanacak olanların kendi kafalarına göre borçlanma yapmamaları gerekiyor. Kaç günlük prim borçlanması yapılacak ise ne eksik ne de fazla borçlanma yapılmamalıdır. Bu şekilde fazladan para ödenmeyecektir. Bu konuda kişilerin profesyonel destek almaları çok önemli olacaktır. Bu borçlanma işleminde yapılacak en küçük bir hata emeklilik sürecini oldukça uzatabilir. Bu duruma düşmemek için bir uzmana danışmak gerekir.