Emekliler bu noktada emlak vergisi ödemesinden muaf oluyor. Ancak bu muaflığın da belli şartlarda olduğu hatırlatıldı. Her yıl 2 eşit taksitte ödenen emlak vergilerinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs ayları arasında ödenmesi gerekiyor. İkinci taksit ödemesi ise Kasım ayında yapılacak.
EMLAK VERGİSİ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Emlak Vergisi hesaplamasında da dikkat edilmesi gereken bazı kriterler bulunuyor. hesaplamalar taşınmazın olduğu yerlere göre farklılık gösteriyor. Özellikle büyükşehirlerde hesaplama yöntemi şu şekilde olmaktadır:
Konut: Binde 2
İş yeri: Binde 4
Arazi: Binde 2
Arsa: Binde 6
2024 yılı içerisinde 700 bin TL değerinde olan bir konutun bu yıl için yapılan vergi hesaplaması şu şekilde olacaktır:
Yeniden değerleme oranının yarısı yüzde 21,965 olurken, 2025 yılı içindeki emlak vergisi değeri 853 TL olmaktadır. (Hesaplama örnektir)
EMEKLİLER MUAF OLACAK
Emekliler emlak vergisi ödemesinden muaf olan gruplar arasında yerini alıyor. Ancak emeklilerin muaf olması için de bazı şartları sağlaması gerekiyor. Emekli olduktan sonra sahip olunan tek konut 200 metrekareyi geçmezse emlak vergisi ödeme zorunlulukları bulunmuyor.
Ancak emeklilerin bu hakkı sadece tek konut için geçerlidir. Yayla evi ya da yazlık gibi sadece mevsimlik kullanılan evleri olsa bile emeklilerin vergi ödemesi gerekiyor.
Bununla birlikte muafiyet şartını taşıyan emekliler ödeme yapmaları halinde 5 yıl geriye dönük olarak emlak vergilerini iade alabilecek. Başvurular belediyelere yapılıyor.