Türkiye’de emeklilere ve yaşlılara yapılan harcamaların GSYH içindeki payı düşüşe geçti. Açıklanan rakamlara göre pay son 5 yıl içerisinde yüzde 28 seviyesinde düşüş gösterdi. Emeklilerin yoksullaşması hızla artıyor.
TÜİK’in açıklamış olduğu verilere göre 2023 yılındaki emekli ve yaşlılara ayrılan gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 4,4 seviyesiydi. 2021 yılında bu oranı yüzde 4,9 2019’da ise yüzde 6,1 seviyesindeydi. Açıklanan rakamlara bakıldığında emekli ve yaşlılara ayrılan pay her geçen yıl artış gösteriyor.
"EŞİTSİZLİK ARTIYOR"
Konu ile ilgili Çalışma Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik’e göre ülkemizde emekliler için yapılan harcamalarda ciddi bir gerileme söz konusu. Konuyu özetleyen Çelik, “Bunun anlamı emeklilerin ve sosyal koruma kapsamında olanların milli gelirden daha az pay alması ve yoksullaşmalarıdır. GSYH içinde payınız düşüyorsa pastadaki payınız azalıyor ve bölüşüm eşitsizliği artıyor demektir" ifadesini kullandı.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz, belirlenecek olan en düşük emekli aylığının, düşük gelirli hanelerde yoksulluğu daha da derinleştireceğini ifade etti.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BELLİ OLACAK
Şu an için en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL olarak ödeniyor. Emekli maaşı Ocak ayında açıklanacak olan 6 aylık enflasyon verisine göre yeniden şekillenecek. Ancak maaşlara verilecek zam oranı henüz netleşmeden pek çok kalemde zamlar yapılmaya başlandı.