Türkiye’de emekli olmak isteyen milyonlarca çalışan var. SGK mevzuatında belirlenen emeklilik koşullarının tamamını sağlayarak bu gerçekleştirilebilir. Akıllardaki tek soru ise emekli olunduğunda alınacak olan emekli maaşı oluyor. Uzmanlar bu konuda çalışanlara çok önemli bir bilgi veriyorlar. SGK’nın bu hususta bir düzenleme yapması kaçınılmaz hale geldi.
EMEKLİ MAAŞLARINDA SIKINTILI TABLO
Emekli maaşlarının hesaplanma yöntemi son olarak 2008 yılında değişmişti. O yıldan sonra bu sorun birike birike bugünlere kadar geldi. Sistem içerisinde düşük prim ödedikten sonra uzun yıllar çalışmanın kayda değer bir artısı kalmadı. Hatta 3600 prim günü ile emekli olan bir asgari ücretli ile 7200 prim günü ile emekli olan bir asgari ücretlinin eline geçecek olan emekli maaşı arasında kayda değer bir fark bulunmuyor. Her ikisi de en düşük emekli maaşı tutarında emekli maaşına tabi olacaklar. Aylıkları Hazine desteği ile en düşük emekli maaşına tamamlanacak. Sistemde bu garip durum en büyük sorun olarak gösterilmeye başlandı.
KAYIT DIŞI ARTIYOR
Türkiye’de milyonlarca asgari ücretli olduğu düşünülünce SGK için en büyük riskin bu asgari ücret olduğu görülüyor. En düşük tutardan prim ödemesi yapan çalışanların uzun yıllar prim ödemesinin bir esprisi kalmayınca çalışma hayatında kayıt dışı oldukça artmaya başladı. İşverenler ile çalışanlar kayıt dışı şekilde çalışma konusunda yasal olmasa da anlaşma sağlıyorlar ve kısa vadeli olarak bu kişiler kazanç sağlarken SGK’nın prim kazancı düşüyor.
SİSTEM TIKANDI
Emekli maaşı hesaplama yöntemi ile ilgili olarak çok sayıda eleştiri yapılıyor. Türkiye’de emekli sayısının bir hayli fazla olduğu bir gerçek. Ancak emekli olmamayı, uzun süre çalışmayı hatta emeklilik şartlarını tamamladıktan sonra çalışmayı teşvik edecek bir şey bulunmuyor. Sistemin tıkandığı dile getirilirken yeni bir sistemsel düzenleme yapılması ifade ediliyor.
ÇÖZÜM ÖNERİSİNİ AÇIKLADILAR
Sosyal güvenlik uzmanları Türkiye’de çalışma hayatını etkileyen bu sorunun çözümü için bir öneri sundular. Buna göre SGK’nın emekli maaşlarının hesaplanması ile ilgili olarak bir değişiklik yapması istendi. Bu değişiklik ile uzun çalışanın, yüksek prim ödeyenin emekli olduklarında bunun farkını maaşlarında görmesinin sağlanması talep edildi. Bu çerçevede de emekli maaş hesaplama yönteminin güncellenmesi ve sadece yeni emeklilerin değil tüm emeklilerin bundan faydalanması gerektiğinin altı çizildi.